امروز یکشنبه 16 مرداد، سالگرد یک روز تاریخی در جنبش انقلابی مردم کردستان است. روزی که مردم کردستان در اعتراض به جنایات جمهوری اسلامی یکپارچه و متحدانه به فراخوان کومه له دست به یک اعتصاب عمومی شکوهمند و یک قدرت نمائی کوبنده زدند و به همگان نشان دادند که علیرغم فروکش مبارزه مسلحانه، جنبش انقلابی کردستان زنده است و به پیکار خود برای تامین اهداف حق طلبانه اش ادامه می دهد.
جنبش انقلابی مردم کردستان در کنار اشکال متنوع مبارزه و مقاومت، نمونه های بسیار ارزنده ای از اعتصاب سیاسی عمومی را نیز تجربه کرده است. 15خرداد ۱۳۶۱، شانزدهم مرداد 1384، بیست و سوم اردیبهشت 1389، بیست و یک شهریور 1397، روزهای مهمی در تاریخ جنبش انقلابی مردم کردستان به حساب می آیند. در این روزها شاهد نمونه های درخشانی از آزمون اعتصاب سیاسی عمومی در کردستان بوده ایم. آزمونی که امروز سالگرد آنرا ارج می گذاریم.
اما روز تاریخی 16 مرداد بر چه زمینه ایی شکل گرفت و چگونه تدارک دیده شد؟
غروب روز 18 تیرماه سال 1384 مامورین جمهوری اسلامی یکی از جوانان مبارزان شهر مهاباد به نام “کمال اسفرم”معروف به “شوانه سید قادری” را به قصد دستگیری دنبال کردند. آنان پس از ناتوانی در دستگیری “شوانه” وی را به رگبار گلوله بستند و زخمی كردند. دژخیمان، این جوان زخمی را شکنجه دادند، او را کشتند و جنازه مثله شده اش را با بی احترامی به خانواده اش تحویل دادند. قصد آنان از این عمل ددمنشانه، مرعوب ساختن مردم بود، اما مردم مبازر شهر مهاباد نه تنها مرعوب نشدند بلکه به محض مطلع شدن از این جنایت مامورین رژیم، دسته جمعی در مقابل منزل این جوان مبارز تجمع کردند، با خانواده وی همدردی کردند و نفرت خود از رژیم را نشان دادند. روزهای 19 و 20 تیرماه مردم معترض مهاباد و به ویژه زنان و مردان جوان با تظاهرات خیابانی و سردادن شعارهای ضد رژیمی به سرکوبگران نشان دادند که اعمال جنایتکارانه آنان بی جواب نخواهد ماند. روز 21 تیرماه تظاهرات دامنه وسیع تری به خود گرفت و یورش نیروهای سرکوبگر رژیم با مقاومت و مقابله رزمندگان شهر مهاباد مواجه گردید. نیروهای رژیم از زمین و هوا مردم را مورد یورش قرار دادند. مردم مبارز مهاباد با آنان به مقابله برخواستند و در این درگیری 50 نفر از تظاهرکنندگان دستگیر شدند. روز 22 تیر ماه اهالی مهاباد برای نشان دادن خشم و نفرت نسبت به رفتار خشونت آمیز ماموران و میلیتاریزه کردن شهر ضمن ادامه تظاهرات خود، مغازه ها را بستند و مراکز کار را تعطیل کردند. در ادامه تظاهرات، رویارویی بی باکانه و اعتراضات توده ای مردم مهاباد، تظاهرات و اعتراضات علیه جمهوری اسلامی به دیگر شهرهای کردستان سرایت کرد. مردم مبارز و جوانان انقلابی در شهرهای اشنویه، پیرانشهر، بانه، سقز، سردشت، مریوان، سنندج، دیواندره و بوکان به تظاهرات و اعتراضات پیوستند و با محکوم کردن اقدامات سرکوبگرانه رژیم، خواهان تحقق خواست های خود شدند که عبارت بود از: معرفی و مجازات آمران و عاملان جنایات اخیر، آزادی فوری دستگیر شدگان و توقف کشتار در کردستان.
مقامات جمهوری اسلامی در پاسخ به مطالبات حق طلبانه مردم، نیروهای سرکوبگر و به شدت تقویت شده اشان را به جان مردم انداختند.
این مبارزات گرچه مطالبات روشن داشت، اما به طور پراکنده در شهرهای مختلف کردستان پیش می رفت و جنگ و گریز خیابانی به حرکاتی پر تلفات تبدیل شده بود. در شهر سقز افراد مسلح رژیم بر روی مردم تظاهركننده آتش گشودند، عده ای جان باختند و شمار زیادی زخمی شدند. لحظه ای فرا رسیده بود که می بایست قدرت مردم مبارز در یک حرکت سازمانیافته و هماهنگ به دشمن نشان داده شود. کومه له (سازمان کردستان حزب کمونیست ایران)، در اعتراض به رفتار وحشیانه رژیم روز 16 مرداد 1384 را بعنوان روز اعتصاب عمومی در سراسر کردستان اعلام کرد. فراخوان کومه له طی اطلاعیه ای در روز 11 مرداد به اطلاع عموم رسید.
با پخش فراخوان كومه له، فعالین و پیشروان کارگری و جوانان و پیشروان سایر جنبش های اجتماعی در کردستان در جهت آماده سازی برای به پیروزی رساندن اعتصاب عمومی دست به کار شدند. مردم معترض در شهرهای مهاباد، سقز، بوکان، سنندج، اشنویه، پیرانشهر، بانه، سردشت، ربط، مریوان، کامیاران و دیواندره و شهرها و مناطق روستایی دیگر كردستان به صورتی گسترده به اعتصاب پیوستند. در شهرهای نقده و ارومیه نیز بخش قابل توجهی از مردم شهر در اعتصاب عمومی شرکت نمودند.
این اعتصاب پیروز و شکوهمند به عنوان یک روز تاریخی در حیات سیاسی مردم مبارز کردستان ثبت گردید. این اعتصاب بار دیگر نشان داد علیرغم تمام جنایات و توطئه هایی که جمهوری اسلامی در کردستان مرتکب شده است، اراده مردم در مقابله با رژیم محکم تر و صفوف آنان متحدتر گشته است. کارشکنی های تنگ نظرانه احزاب سیاسی کردستان هم نتوانست مانعی در راه برگزاری این اعتصای سراسری بوجود بیاورد. پیروزی این اعتصاب در همانحال که ریشه در چند دهه مبارزه مالامال از فداکاری مردم داشت، درنتیجه یک ماه مبارزه پیگیرانه مبارزین شهر مهاباد و سایر شهرهای کردستان متحقق گردید.
با استفاده از این درس و تجربه غنی بود که یکبار دیگر مردم مبارز کردستان در اعتراض به اعدام فرزاد کمانگر و یارانش، اعتصاب شکوهمند ۲۳ اردیبهشت ماه سال 1389 را برپا داشتند. این سنت مبارزاتی ارزشمند، روز 21 شهریور 1397در یک اعتصاب عمومی قاطعانه، نیرومند و یکپارچه بازهم تکرار شد. در این روز مردم سراسر مناطق کردنشین غرب ایران در اعتراض به اعدام جنایتکارانه رامین حسین پناهی، زانیار و لقمان مرادی و موشک باران مقر مرکزی حزب دموکرات کردستان، که در آن شماری از کادرهای رهبری و اعضا و پیشمرگان این حزب جان باخته بودند، با فراخوان احزاب سیاسی فعال در کردستان اعتصاب عمومی شکوهمند دیگری را برپا نمودند.