کومه له سازمان کردستان حزب کمونیست ایران
سخن روز

قتل جورج فلوید جرقه ای برای آغاز شورش علیه نظم حاکم

unnamed

unnamed

ده روز قبل انتشار تصاویری از لحظات مرگ جورج فلوید، ‌مرد سیاهپوست ۴۶ ساله هنگام بازداشت از سوی پلیس در شهر مینیاپولیس، جامعه آمریکا را تکان داد. در تصاویر منتشر شده از لحظات مرگ وی “درک شووین” مأمور پلیس در حالی که زانوی خود را بر روی گردن جورج فلوید می فشارد، مشاهده می‌شود. وی بارها به این مامور پلیس گفته بود که نمی‌تواند نفس بکشد اما سبعیت مأمور پلیس به مرگ او انجامید. قتل جورج فلوید توسط یک پلیس نژادپرست در روز دوشنبه هفته گذشته فقط یک جرقه بود برای شعله ور کردن شورشی الهام بخش که کل دستگاه حاکمیت آمریکا را به وحشت انداخته است. این شورش که بیش از ۱۴۰ شهر ایالات متحده را در برگرفته و همبستگی جنبش ضد نژادپرستی را در ده ها شهر بزرگ جهان برانگیخته، فقط خشم و اعتراض علیه نژادپرستی دستگاه پلیس نیست، بلکه شورشی علیه فقر و نابرابری های اقتصادی و اجتماعی و راسیسم نهادینه شده در نظام سرمایه داری حاکم است. معترضان در خیابان های سراسر کشور شعار:”نامش را بگو، جورج فلوید” و “زندگی سیاه پوستان ارزش دارد” سر دادند. بر بسیاری از پلاکاردهایی که معترضان حمل می کردند و به روی ماسک هایی که به صورت داشتند آخرین کلام جرج فلوید که گفته بود “من نمی توانم نفس بکشم” نقش بسته بود.

در حالی که صدها هزار نفر در بیش از بیست ایالت آمریکا علیه تبعیض نژادی نهادینه شده در سیستم حاکم به خیابان ها آمده اند، همه جا پلیس و گارد ویژه ضد شورش با پرتاب گاز اشک آور و اسپری و شلیک گلوله های لاستیکی به روی معترضان عامل اصلی به راه انداختن موج خشونت ها بوده اند. در نتیجه حملات نیروهای پلیس و گارد ویژه ضد شورش بسیاری از شهرها به صحنه جنگ مقاومت پرشور تظاهرکنندگان تبدیل شدند. تاکنون حداقل هشت نفر از معترضان جان خود را از دست داده و بیش از نه هزار نفر نیز بازداشت شده اند. در برخی از شهرها معترضان در واکنش به حملات پلیس خودروهای آنان و بانک ها را به آتش کشیدند. با ورود اعتراضات به نهمین روز خود قوانین منع رفت و آمد در برخی از شهرها همچنان ادامه دارد. با اینحال سرپیچی معترضان و تظاهرات آنان تا پاسی از شب پلیس و نیروهای سرکوب را وحشت زده کرده است. مردم خشمگین، چندین شب متوالی در برابر کاخ سفید تجمع های اعتراضی برپا کردند تا اعلام کنند که دونالد ترامپ و ساختار سیاسی حاکم را مقصر و عامل نژاد پرستی و جنایات راسیستی پلیس می دانند.

در این میان برخی از رسانه های اجیر بورژوازی آمریکا هم به عنوان مکمل دستگاه پلیس عمل می کنند. در حالی که قتل جورج فلوید ده ها شهر آمریکا را به قیام و شورش علیه نابرابری های اجتماعی و سیاست های نژادپرستانه کشانده است، رسانه های طبقه حاکم این اسطوره های جعل و دروغ ادعا می کنند که “سیاه پوستان محله های خود را به آتش می کشند”. در میان هیاهوی این بخش از رسانه ها ترامپ رئیس جمهور راسیست “خشونت ها در پایتخت را یک ننگ کامل” توصیف می کند و میگوید: “من برای جلوگیری از اغتشاش، غارت، خرابکاری، حمله و تخریب شرورانه اموال عمومی، هزاران هزار سرباز مسلح، کادر نظامی و مامور اجرای قانون را اعزام می‌کنم.” ترامپ می افزاید: “اگر شهر یا ایالتی از انجام اقدامات لازم امتناع کند، من ارتش ایالات متحده را مستقر می‌کنم و به سرعت مشکل را برای آنها حل خواهم کرد.”

اما بدون توجه به این تهدیدها اعتراضات ادامه دارد. معترضان خواستار آن هستند که نه تنها “درک شووین” که جورج فلوید را به قتل رسانده، بلکه سه پلیس دیگر که نظاره گر این قتل فجیع بوده اند به اتهام همدستی با وی محکوم شوند و به سزای عمل خود برسند. بدون تردید “درک شووین”قاتل و هر سه پلیس دیگر مجرم هستند و باید مجازات شوند. اما همه می دانند که نابرابری ها عمیق تر از آن است و عدالت با مجازات این چهار پلیس به اجرا در نمی آید.این اولین بار نیست چنین جنایتی اتفاق می افتد. ساختار طبقاتی و سیاسی حاکم است که این پلیس ها را به جلو صحنه رانده است. همه کسانی که در ایالات متحده زندگی می کنند به خوبی می دانند که رئیس جمهور یک فاشیست است. قتل جورج فلوید اگر چه وحشتناک است، اما فقط نمادی از بی حقوقی و تبعیض علیه سیاه پوستان در یک جامعه پیشرفته سرمایه داری است.

تبعیض سیستماتیک علیه افراد سیاهپوست در مشاغلی که به آنها واگذار می شود، در جاها و محله هایی که اسکان داده می شوند، در سیستم آموزش و پرورش و در آزار و اذیت هایی که روزانه علیه آنان انجام می گیرد، در نگاهی که ساختار سیاسی و طبقاتی حاکم به آنها دارد نهادینه شده است. بر خلاف باور برخی از ایدئولوگ های طبقه حاکم نژاد پرستی فقط به عنوان یک ایده در ذهن افراد سفید پوست مطرح نیست که با آموزش و کار فرهنگی بتوان آن را بر طرف کرد، بلکه نژاد پرستی ریشه در ساختار اجتماعی استثمارگرانه حاکم دارد. قربانیان نژاد پرستی هر لحظه از نابرابری های سیستماتیک در قدرت و شانس های زندگی رنج می برند. بنابر این آزادی و رهائی سیاه پوستان از تبعیض نژادی سیستماتیک فقط توسط مبارزه سیاه پوستان علیه نژاد پرستان سفید تحقق پیدا نمی کند. نژاد پرستی محصول نظام سرمایه داری است، این نظام اجتماعی با تقسیم طبقه کارگر و بازتولید خود نژادپرستی را هم بازتولید می کند. طبقه کارگر متحد، مبارزه متحدانه کارگران سیاه پوست و سفید پوست می تواند ستون فقرات یک جنبش رهایی بخش علیه سرمایه داری باشد و نژاد پرستی را هم از ریشه در آورد.

اما در میان واکنش ها به قتل جورج فلوید، موضع رژیم جمهوری اسلامی و شخص خامنه ای در قبال قتل وی از همه مضحک تر و وقیحانه تر است. رژیمی که کشتار هزاران زندانی سیاسی و دفن کردن آنان در گورهای گروهی و بی نام و نشان و بیش از چهار دهه سرکوب خونین را در کارنامه دارد، رژیمی که آپارتاید جنسیتی علیه نیمی از جامعه یکی از پایه های حاکمیت آن است، رژیمی که شورش سراسری آبان ماه را به خون کشید، رژیمی که همین چند هفته پیش کارگران مهاجر افغانستانی را پس از شکنجه به رودخانه انداخت تا جان بدهند، این رژیم رسواتر از آن است که بتواند از شورش و اعتراض مردم آمریکا علیه نژاد پرستی به نفع خود بهره برداری کند.