کومه له سازمان کردستان حزب کمونیست ایران
سخن روز

جنبش دفاع از محیط زیست !

141

دوشنبه – ۳ تیر – ۱۳۹۸ , 24 – 06 – 2019

 

141

حدود شش ماه است که دانش آموزان هفته به هفته در اعتراض به تخریب محیط زیست به خیابان میآیند. این جمعه نیز دانش آموزان در بیش از یکصد کشور با باندرولهائی که نگرانی آنان را از آینده کره زمین بیان میدارد در حرکت بودند. در متینگ مرکزی در شهر آخن آلمان ، جوانان ونوجوانان از شانزده کشور اروپائی شرکت کرده بودند. این راه پیمائی با شرکت بیش از چهل هزار نفر بزرگترین تظاهراتی بود که در حمایت از محیط زیست در آلمان برگزارشده بود.

یکی از سازماندهندگان تظاهرات در سخنرانی خود عنوان کرد که ” ما تسلیم نمیشویم . ما خواهان حفظ محیط زیست فرای مرزهای جغرافیائی هستیم. ما خواهان آن هستیم که دولت به جای معاشقه با کمپانیها نظیر ” آر ، دبلیو ، ای ” وارد عمل شود” . کمپانی مزبور یکی از چهار کمپانی عظیم اروپائی در تولید انرژی است. راه پیمایان آگاهانه شهر ” آخن ” را انتخاب کرده بودند که در فاصله اندکی از کمپانی مزبور قرار دارد. انحصار فراملی ” آر ، دبلیو ، ای ” بیشترین گاز کربنیک در اروپا را به جو زمین میفرستد. در معدن استخراج ذغال سنگ همین ناحیه است که بیش از ده درصد گازهای گلخانه ای آلمان تولید میشود. یکصد سال پیش دانشمندانی نظیر ” آرهنیوس ” که بعدها جایزه نوبل را دریافت نمود، اعلام کرده بودند که که گازهای تولید شده در پروسه استخراج ذغال سنگ باعث تغییرات عظیم اقلیمی در کره زمین خواهند شد.این پیش بینی علمی اکنون غیر قابل انکار است .

همزمان با راه پیمائی شهر ” آخن ” نزدیک به چهار هزار نفر به جانب معدن ذغال سنگ در نزدیکی شهر ” کلن ” در حرکت بودند. آنها میخواستند که هر چند برای مدت کوتاهی، تولید ذغال سنگ در این منطقه را فلج کنند. بخشی از شرکت کنندگان در راه پیمائی علیرغم اینکه پلیس در بسیاری از ایستگاههای قطار ممنوعیت هائی بوجود آورده بود، روز شنبه به معترضینی که از شب قبل خود را به ریلهای راه آهن بسته بودند، پیوستند. با وجود اینکه نیروهای ویژه پلیس جاده ورود به محوطه معدن را مسدود کرده بودند، ولی عده ای از معترضین توانستند خود را به داخل محوطه برسانند. سخنگوی کمپانی ” آر ، دبلیو ، ای ” با خشمی فراوان در مقابل دوربین ظاهر شده و خطاب به دولت گفت که ” این قابل تحمل نیست که عده ای وارد حریم مالکیت آنان گردند “. والبته در منطق سرمایه دارانه او و همگنانش حق دارند که واردحریم زندگی میلیونها انسان شده وآنرا نابود کنند. روز یکشنبه پلیس با حمله به معترضین ریلها ی مسدود شده را آزاد کرد. در جریان حمله پلیس تعدادی از معترضین زخمی ودستگیر شدند.

علیرغم اینکه دانش آموزان نیروی اصلی راه پیمائی روز جمعه بودند ولی به روشنی حضور سه نسل را میشد تشخیص داد. نسلی که جنبش اعتراضی عظیم سال شصت وهشت در اروپا وآمریکا را سازمان داده واکنون مادر بزرگ وپدر بزرگ شده است .نسلی که در اعتراض به حمل ونقل زباله های اتمی سالهای دهه هشتاد ونود مسیر گذر این زباله های سمی را اشغال میکرد و از درونش احزاب سبز در سرتاسر اروپا سر برآوردند و اینک نسل سومی در دل شکست وعقب نشینی دو نسل قبلی به خیابان آمده اند.

یکسال پیش به سختی میشد تصور کرد که در جهانی که ” مک دونالد و فست فود ” گفتمان مسلط گشته اند، جنبشی با چنین وسعت و با چنین افقی سر برآورد. و اکنون همین جنبش است که معادلات را برهم میزند. شکست احزاب سنتی در انتخابات چند هفته پیش پارلمان اروپا و روی آوری جوانان به احزاب سبز آنچنان خیره کننده بود که اکنون همه احزاب در قالب مدافعان محیط زیست ظاهر میشوند. همانهائی که تا دیروز همه امکانات مالی وقانونی را برای ساختن راکتورهای اتمی ، جهت رونق صنایع اتومبیل سازی با وجود کلاهبرداریهای آشکار درارتباط با دستکاری موتورها برای کم نشان دادن ساختگی درجه آلودگی هوا، و گسترش معادن ذغال سنگ را فراهم میکردند، اکنون همه وهمه عوامفریبانه جامه سبز به تن کرده اند.

این جوانان ونوجوانان حق دارند که دلنگران جهانی باشند که باید در آن زندگی کنند. آنان همه روزه اخبار هولناک به اصطلاح بلایای طبیعی را در چهار گوشه جهان میبینند. آب شدن وسیع کوههای یخ در قطب جنوب سریعتر از آنچه که انتظار میرفت ، پیشروی میکند . آتش سوزیهای وسیع در آمریکا ، روسیه ، استرالیا ، اروپا ، خشکسالیهای پیاپی در قاره افریقا تنها برخی از این اخبار هستند. قربانیان این جنگ با طبیعت البته بیش از همه آن مردمانی هستند که در جهان پیرامونی زندگی کرده وبا گرسنگی وقحطی ونتایج دهشتبار آن مواجه اند. مگر نه اینکه همین هفته گذشته سازمان ملل خبر از رقم بیش از هفتاد میلیون مهاجری داد که از سرزمین هایشان کنده شده اند و این بدان معنا بود که در طول یکسال گذشته بیش از دو میلیون نفر به سیل مهاجران افزوده شده است. و البته این تنها میلیونها تن از مردم جهان نیستند که قربانی انهدام محیط زیست میگردند. نابودی انواع جانوران از تأثیرات دیگر این انهدام محیط زیست است. زمانیکه لاشه نهنگهای دریائی در کنار ساحل یافت شده.ودر داخل شکم آنان صدها کیلو پلاستیک یافت میشود که محیط تنفس وزندگی جانوران دریائی را تنگتر میکند ، زمانیکه تولید انبوه محصولات کشاورزی به یمن دستکاریهای ژنتیکی و استفاده از انواع واقسام مواد شیمیائی به ثروت صاحبان کمپانیهای تولیدات کشاورزی میافزاید، زمانیکه محیط زندگی حشراتی نظیر زنبور که عامل اصلی گرد افشانی هستند ، هر لحظه محدودتر میشود ، در آنصورت میتوان به راحتی فهمید که انهدام محیط زیست خطری بس عظیم جهت ادامه حیات کره زمین وساکنان آن میباشد.

این خطررا اما آن نظم اقتصادی بوجود آورده است که در بستر به بردگی کشیدن انسان وجنگ با طبیعت قادر به ادامه حیات است. عدم درک این خطر ویا کم بها دادن به آن میتواند پاشنه آشیل جنبش ” جمعه ها برای آینده ” باشد. اگر این جنبش نتواند افق عبور از نظم مسلط کنونی را در مقابل خود قرار دهد، مانند هر جنبشی از این نوع امکان مهار و یا بلعیده شدن از جانب دشمنانش را دارد . سالهای زیادی ازشکست جنبش ” وال ستریت ” و یا ” نود ونه در صدیها ” نگذشته است. آن تجارب را نباید به فراموشی سپرد.