تیمور حسینی، جانشین رییس پلیس راهور، گفته است از آغاز اجرای طرح نوروزی در ۲۶ اسفندماه سال گذشته تاکنون [حدود هشت روز]، ۳۲۲ نفر از مردم در تصادفات جادهای و شهری جان خود را از دست دادهاند. «
جاده های ایران یکی از بدترین جاده های جهان اند و به قتلگاه مردم تبدیل شده اند. آمارها از کشته شدن بیست هزار نفر در سال گذشته و ۳۲۲ نفر در هشت روز اخیر جاده های ایران سخن می گویند و بسیار بیشتر از این تعداد زخمی و معلول می شوند .
جاده های باریک و پر از دست انداز ، ماشین های کهنه و غیر استاندارد برای رانندگی ، رانندگان ناماهر و یا خسته و یا رانندگی تحت تاثیر الکل و مواد مخدر ، و عدم علامت گذاری ، کنترل ، سرعت نا لازم و خطرناک ، از عوامل تصادفات کشنده و فاجعه بار در جاده های ایران اند.جاده ها در مناطق حاشیه ای و از جمله در استانهای ڕڵربایجان غربی ، کردستان ، لرستان ، کرمانشاه ، ایلام ، سیستان و بلوچستان ، جاده های روستایی بسیار خطرناک تر بوده و میزان تصادفات در آنها بیشتر هم است .
فقدان سرمایه گذاری در ایجاد شبکه های راه مدرن و سالم ، ایجاد و توسعه دیگر وسایل نقلیه ازجمله شبکه های قطار ، سیستم هوایی ارزان ، قطارهای زیر زمینی در شهرهای بزرگ و ازدحام ماشین آلات کهنه در جاده های کم ظرفیت میزان حوادث جاده ای را بیشتر کرده است .
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، ایران با برآورد نرخ ۲۰٫۵ مرگ در هر ۱۰۰٬۰۰۰ نفر جمعیت در رتبه ۱۱۳ از ۱۷۵ کشور جهان قرار دارد. آسیبهای ناشی از تصادفات جادهای در ایران نیز، یکی از پنج علت مهم مرگ و میر بهشمار میرود.
بررسی آمارهای منتشرشده پزشک قانونی ایران از نشان میدهد بیشترین تعداد کشتهشدگان حوادث رانندگی، مران متأهل در فاصله سنی ۳۰ تا ۵۰ سال هستند. دلیل مرگ بیشتر کشتهشدگان ضربه به سر گزارششده است و تقریباً نیمی از سانحه دیدگان در صحنه تصادف جان میبازند. در این گزارشهای تفکیکی آمده است که سرنشینان خودروهای سواری در صورت سانحه دیدن بیشتر در خطر مرگ قرار دارند. مقامات انتظامی ایران بارها تلاش کردهاند که بار مسئولیت تصادفات رانندگی را بر دوش خطای انسانی رانندگان جوان و بیتجربه بیندازند اما با نگاهی به آمار پزشک قانونی در ده سال گذشته میبینیم که قربانیان حوادث رانندگی مردان میانسال و متأهل بودهاند و اغلب این تصادفات در نزدیک به ۳۵۰۰ نقطه حادثهخیز اتفاق میافتد. ضربه سر منجر به مرگ در تصادفات رانندگی بیشتر بر اثر نداشتن کمربند ایمنی یا اختلال در آن یا کیسههای هوای خودرو ایجاد میشود.
خودروی پراید محصول شرکت سایپا از این نظر خودروی امنی نیست. جانشین پلیس راهور ناجا در سال ۱۳۹۷ با اشاره به نقش این خودرو در مرگومیر رانندهها گفته بود: «در حال حاضر متأسفانه بیشترین آمار کشتهشدگان و مصدومان سوانح جادهای مربوط به حوادث خودرو پراید است و این امر ناشی از ناایمن بودن این خودرو است.» همچنین وزن پایین این خودرو درونشهری، باعث میشود که در جادههای بینشهری بهسادگی واژگون شوند. در سال ۱۳۹۶ نیز پلیس راهنمایی و رانندگی پراید و پژو را عامل حدود ۵۲ درصد کشتههای تصادفات رانندگی در ایران اعلام کرد. تولید پراید در ایران از تابستان سال گذشته متوقف شد، اما دستکم برای دههها در جاده ایران خواهد ماند، همانطور که پیکان ماند.
از سوی دیگر افزایش هزینههای تعمیر و نگهداری از خودرو باعث شده است تعداد خودروهایی که با نقص فنی در جادهها تردد دارند افزایش یابند و این موضوع خود دلیل دیگری برای افزایش تصادفات رانندگی در ایران است. با بررسی اوراق خودروهای سانحه دیده مشخص شده است که معاینات فنی این خودروها جدی گرفته نشده است. آمار دقیقی از خودروهای معیوبی که هرکدام بهگونهای توانستهاند برگه معاینه فنی دریافت کنند و در ناوگان حملونقل عمومی مشغول به کار باشند در دست نیست.
با هشدارهای پلیس راه و سازمان پزشک قانونی و آمار حوادث جادهای چند ماه گذشته اینطور پیداست که نهتنها شمار چندین ساله کشتهشدگان و مجروحان حوادث رانندگی متوقف نشده است بلکه با شیب تند صعودی، ممکن است ایران بهزودی به آمار سالانه ۲۰ هزار کشته در آغاز دهه نود شمسی بازگردد.
حکومت اسلامی عامل اصلی مرگ و میر در جاده های خطرناک ایران است . حکومتی که در زیرساختهای شهری و از جمله ایجاد ترانسپورت سالم و مدرن سرمایه گذاری نمی کند ، فقر را به بخش زیادی از جمعیت تحمیل کرده است ، شبکه های قطار سالم بین شهری را سازمان نداده است ، جان و زندگی مردم برای آنها اهمیتی ندارد مسئول مرگ و مجروح شدن مردم در جاده ها است .
حکومت اسلامی به دهها شیوه عامل مرگ و کشتار مردم در جاده ها ، در زندان ، در عدم تامین شبکه های درمانی و بیمارستانی ، در عدم تامین واکسن برای کرونا مردم است .رژیمی که ، ثروت و سامان مردم را صرف سرکوب در داخل و تروریسم در خارج میکند ، آنچه برای آن اهمیت ندارد سلامت و امنیت مردم است .