بهرام رحمانی
خامنهای اقرار کرده است که جنبش اخیر مردم ایران «به این زودیها تمام نمیشود»!
در یک از بولتنهای محرمانه، نقل شده است که علی خامنهای در جلسهای خصوصی که بهتازگی با حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی داشته، به او گفته است که «یکوقت خود را نبازید»!
چهارم آذرماه خبرگزاری فارس هک و از دسترس خارج شد. خبرگزاری فارس با انتشار یک رشته توییت، ضمن تایید خبر هک شدن این خبرگزاری توسط گروه «بلک ریوارد»، پذیرفت، بولتنهای محرمانه این خبرگزاری که «برای آگاهی برخی مسئولان» تهیه شده، در اختیار هکرها قرار گرفته است.
تهیه چنین بولتنهایی در همه دولتهای جهان مرسوم است و موضوع غیرعادی و استثنایی نمیباشد. اما چنین اسنادی علنی منتشر نمیشود و در اختیار رسانهها و جامعه قرار نمیگیرد.
گروه هکری یک سرویس جاسوسی که خود را «پاداش سیاه» معرفی میکند در ساعت 20 و 40 دقیقه روز جمعه با نفوذ به برخی سرورهای فارس برای دقایقی اطلاعیه خود را روی سایت خبرگزاری منتشر و اعلام کرد اطلاعات خبرگزاری فارس را کاملا از بین برده است.
این گروه مدعی شده بود که کلیه اطلاعات خبرگزاری فارس را از بین برده است و تلاش داشت فعالیت خبرگزاری فارس را به صورت بلندمدت متوقف کند که عملا به جز حذف اطلاعات روز جمعه موفق به این کار نشد.
مطالب زیر از بولتنهای هکشده و متعلق به 21 مهر، 28 مهر، 12 آبان، 19 آبان، 26 آبان و سوم آذر 1401 بهدست آمده است.
این بولتنها حاوی اطلاعات محرمانه درباره موضوعات مختلف از جمله اعتراضات سراسری پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی است. بخشی از مجموعه بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس برای حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، حاکی از این است که در جریان اعتراضات اخیر در ایران «29 هزار و 400 نفر» بازداشت شدهاند.
بولتنهای محرمانه فارس، خبرگزاری وابسته به سپاه، که توسط گروه هکری بلکریوارد منتشر شده، شامل سرفصلهای پرشماری است که جنبههای مختلفی از بحرانها و مسائلی را که حکومت اسلامی با آن درگیر شده، نمایان میکند.
آنطور که این گروه اعلام کرده، این بولتنها با نظارت عباس درویش توانگر، قائممقام خبرگزاری فارس، بهصورت دورهای تهیه و تحت عنوان «بولتن ویژه بیان» به دفتر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ارسال شده است.
در لابلای این خبرنامههای داخلی، موضوعی که به چشم میآید نگرانیها و ناراحتیهای پرشمار علی خامنهای رهبر حکومت اسلامی و دغدغههای متعدد او است، در زمینههای کوچک و بزرگ، از مجمع تشخیص مصلحت گرفته تا علیاکبر رائفیپور، سخنران سرشناس نزدیک به حکومت.
در یکی از این بولتنهای تازهتر از علی خامنهای نقل شده که اخیرا گفته است: «اولا ما در حال جنگ هستیم. در این جنگ ابزار اصلی دشمن رسانه است. البته ما در این مورد کاستیهای زیادی داریم. ثانیا نظام سلطه با تمام ظرفیت خود وارد صحنه شده است اما رسانههای ما برای تبیین اوضاع غایب هستند. ثالثا این اغتشاش به این زودیها تمام نمیشود.»
در بخش دیگری از این بولتنها نقل شده است که علی خامنهای در جلسهای خصوصی که بهتازگی با حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی داشته، به او گفته است که «یکوقت خود را نبازید.» او به حسین اشتری در این جلسه گفته است: «این فضایی که در میدان است قابل مدیریت است، یکوقت خود را نبازید. این فضا را میبینید به کارکنان زیرمجموعهتان بگویید ما مبارزهمان با سران استکبار است. روی انگیزه نیروهای مسلح تاکید بکنید و روی معیشتشان تاکید بکنید. این دو در دستور کار باشد.»
در بخش دیگری از این بولتن که به نیروی شبهنظامی بسیج میپردازد، به ایجاد «شبهات و ابهامات» میان «نیروهای انقلابی» پس از آغاز دور تازه اعتراضات اشاره شده و آمده «بسیاری از نیروهای انقلابی کف میدان نیز دچار شبهه و ابهام شدهاند.»
گفتههای دیگری نیز از علی خامنهای در این خبرنامه نقل شده که در واکنش به دوستان حاضر در یک جلسه «که از حوادث اخیر ناراحت بودند و دغدغه خاطر داشتند» گفته است که «دغدغه خاطر» نداشته باشند و افزوده است که «هرکس از دستش کاری برای نصرت اسلام و نظام برمیآید، حرام است که سکوت کند و کاری نکند.»
نویسنده این خبرنامه در مورد اینکه آیا این جملات آخر مربوط به جلسهای تازه است یا اینکه بازنشر سخنان رهبر حکومت اسلامی در یک جلسه سال قبل است، ابراز شک کرده است. نویسنده این بولتنها، همچنین مینویسد که «شنیده شده صدور بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه بنا به توصیه رهبر معظم انقلاب بوده است.»
وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه در بیانیه مشترک خود، اعتراضات خیابانی را «اغتشاش» خوانده و ایالات متحده آمریکا را به هدایت اعتراضات با اقداماتی در حوزه فناوری و رسانه، ارائه اینترنت و حملات سایبری متهم کرده است.
در یکی از سرفصلهای این بولتنها، تحت سرفصل «مهمترین دستاوردهای دشمن از اعتراضات اخیر» آمده است که «اما نسبت به گذشته یک گام به جلو آمدند؛ مثلا اول این که بحث حجاب را زیر سئوال بردند، درست است ما میگوییم موفق نشدند ولی دستاوردهایشان دستاوردهای خطرناکی است. مسئله حجاب مسئله خیلی مهمی برای ما است. دوم این که قبحشکنی بوده است؛ یعنی کانون قداست که رهبری بوده به معنایی شکسته شده است. این نظام که فقط قدرت نظامی نبوده، یک قدرت ایدئولوژیک داشته یک قداست داشته اینها قداست را از بین بردهاند. سوم این که نشان میدهند ایران ناامن است، جای سرمایهگذاری نیست. آنها دنبال تداوم این مسئله هستند. نیروهای انتظامی ما خیلی اذیت شدند.»
این متن میافزاید: «نکته مهم این است که تخریبهایی که در جریان آشوبها و اغتشاشات اخیر علیه رهبری صورت گرفته و هنوز هم ادامه دارد، بیسابقه بوده است. شعارها عمدتا به رهبری برمیگردد و افراد و شخصیتهای سیاسی و چهرههای نظام را شامل نمیشود. یکی از تفاوتهایی اغتشاشات اخیر با اغتشاشات سال 1398، 1396، 1388 و قبل از آن همین است. البته آن مواقع هم شعار علیه رهبری سر داده شد اما هیچ وقت در این حجم و این اندازه با این کیفیت و کمیت نبوده است.»
محتوای یک سرفصل دیگر خاطرنشان میکند: «اما نکته مهم دیگر این که این اعتراضات تغییر ماهیت داده و مثل قبل نیست که چرا میرحسین موسوی رای نیاورده است؟ یا چرا رای ما را نخواندند؟ کاری به رای ندارند. الان مسئلهای که وجود دارد این که در جامعه نارضایتی اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی ظرفیتی را برای این اعتراضات در خیابان ایجاد کرده است. حتی در مسئله آزادی هم دنبال آزادی سیاسی نیستند. دنبال آزادی فرهنگی هستند؛ یعنی جنس آزادی آنها مانند جنس آزادی مورد درخواست اصلاحطلبان نیست.»
در جایجای این بولتنها، نسبت به مقصر دانسته شدن علی خامنهای در زمینه وخامت اوضاع ایران ابراز نگرانی شده و سرفصلهای متعددی چون «چرا دشمن مستقیما بهسوی رهبری نشانهگیری کرده است؟»، «بررسی علل هجمه به رهبری در یک هیئت اندیشهورزی»، میخواهند «رهبری نظام را عامل اصلی وضعیت موجود کشور معرفی کنند» و «تقلای برخی از افراطیون عدالتخواهی برای برگزاری تجمعات نقد عملکرد رهبری» در میان این خبرنامهها به چشم میخورد.
این بولتنها از قول «کارشناسان» خود در مورد وخیمتر شدن وضعیت در آینده نیز مرتبا گوشزد کرده و ازجمله مینویسد که «به گفته برخی از کارشناسان، مماشات دولت و مسئولان در مواجهه با پدیده کشف حجاب، سبب سرخوردگی تدریجی نیروهای انقلابی میشود.»
این بولتنها ادامه میدهند: «به گفته گروهی از کارشناسان، براساس مستندات غیرقابل انکار، ترک فعل بسیاری از مسئولان و مدیران کشور محرز و مشخص است. آنها برای ترک فعل فوقالعاده انگیزه دارند. چون برای آنها منافع مالی دارد… این کارشناسان از نبود نظارت مؤثر و اثرگذار بر عملکرد مدیران و مسئولان هم انتقاد کردهاند… گروهی از کارشناسان معتقدند که اکثر مدیران و مسئولان نظام در رده سنی قابل توجهی قرار دارند و تحرک و جسارت در رصد و پاسخگویی به شبهات و القائات داخلی و بیرونی را از دست دادهاند.»
سرفصلهای دیگر این خبرنامهها نیز اختصاص دارد به موضوع «احتمال شکلگیری موج بلندتری از فتنه در آینده»، «احتمال شکلگیری فتنههای بزرگتر» و اینکه «در حوزه جنگ روانی از دشمن ضعیفتر بودهایم.»
این متن مینویسد: «برآوردها بر این است که اتفاقات اخیر به سمت فروکش کردن و میرایی میرود اما آتش زیر خاکستر میماند. اگر ما نتوانیم منشا عفونت را پیدا کنیم – که بیشتر به موضوعات اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی بر میگردد – عملا این موج ممکن است به صورت بلندتر شکل گیرد.»
در جای دیگری از این بولتنها میخوانیم: «باید بدانیم که اعتراضات مردم، نارضایتیها، ناکارآمدیهای حکمرانی، کاهش سرمایه اجتماعی، همه اینها وجود دارد؛ یعنی برطرف نشده و آتش زیر خاکستر است، یعنی اگر باز بستر و زمینهای ایجاد شود، اینطور حوادث یا بلکه شدیدتر از ان شکل میگیرد. چون دشمن دنبال براندازی است.»
در یکی از سرفصلها نیز از قول علیرضا زاکانی، شهردار تهران، نقل شده که گفته است: «وضعیت ترافیک تهران خراب است و روزبه روز هم بدتر میشود و ترافیک تهران میتواند زمینه بروز یک انقلاب باشد.»
در ادامه این دغدغهها، خبرنامه خبرگزاری فارس اشاره میکند که علی خامنهای برای جلوگیری از این موجها، به دنبال «انجام اصلاحات اساسی در حکمرانی کشور» است.
یکی از این بولتنها مینویسد: «حجت الاسلام والمسلمین حجازی یکی از مسئولان دفتر مقام معظم رهبری در نشستی با جمعی از اصحاب رسانه گفته که رهبر انقلاب درصدد انجام اصلاحات اساسی در حکمرانی کشور هستند. دفتر رهبری در حال جمعآوری نظرات و دیدگاههای کارشناسان و صاحبنظران در این باره است…. کارشناسان بر این باورند که طرح تحول رهبر انقلاب بهمعنای اصلاح ساختار فعلی نیست بلکه تغییر بنیادهاست؛ یعنی حتی تغییراتی در نهادهای سهگانه اصلی، دولت، قوه قضاییه و قانونگذاری اعمال میشود. نهاد نظارتی کلان فعال تر میشود که جای خالی آن در شرایط کنونی خیلی احساس میشود.»
در این مورد، همزمان یکی از بولتنها مینویسد که «برخی از کارشناسان خواستار تحرک بیشتر دفتر رهبر انقلاب در مواجهه با شبهات شدهاند. این کارشناسان معتقدند که دفتر رهبری باید نقش کارآمدتری نسبت به تبیین چرایی انتصابات و همچنین عملکرد دستگاههای زیرمجموعه دفتر رهبری ایفا کند.»
در بخشی از این بولتنها، در خبرنامه مورخه 19 آذرماه آمده است که خامنهای، در دیدار با غلامعلی حدادعادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و یکی از نزدیکترین افراد به علی خامنهای، «درباره حوادث اخیر دلخور بودند که چرا برخی خواص سکوت کردند؟»
پس از آن نیز در سرفصلی دیگر ذکر شده است که «براساس سیاستهای جدید، از این پس، ایده اولیه مباحث و پیشنهادات از سوی دفتر رهبر انقلاب به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه میشود. این سیاست سبب اولویتبندی موضوعات و تصمیمات و سیاستگذاریها میشود.»
در این خبرنامههای هکشده میخوانیم که علی خامنهای، نسبت به موضعگیری مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان نسبت به حکومت جمهوری اسلامی نگرانی زیادی پیدا کرده و به حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی دستور داده است که به مولوی عبدالحمید هشدار دهد.
خامنهای در لابلای سخنانش خطاب به حسین اشتری، شلیک به مردم زاهدان با تیربار را تایید کرده و از خود اشتری هم به خاطر عذرخواهی نکردن از اهالی منطقه به خاطر این تیربارانها «گلایه و انتقاد» کرده است.
در ادامه این متن آمده است که رهبر جمهوری اسلامی «به شورای عالی امنیت ملی و نیروی انتظامی که جمعبندی شان دستگیری مولوی عبدالحمید بود، دستور دادهاند که در جریان بررسی موضوع اغتشاشات در زاهدان، مولوی عبدالحمید نباید بازداشت شود. بلکه باید بیآبرو شود.»
این متن ادامه میدهد که «سیاست کلی نظام بر این است که فعلا با مولوی عبدالحمید مدارا شود. نباید اقدامی شود که او دوباره خشمگین شود و اهل سنت را به خیابانها فرابخواند. البته تدبیر بر این است که به تدریج توانایی وی سلب شود.»
در یکی از بولتنهای خبرگزاری فارس ذکر شده است که «برخی از مشاوران رهبر انقلاب خواستار عدم ورود رهبری به موضوع اغتشاشات زاهدان شده و پیشنهاد داده بودند که از طرف ایشان اقدامی صورت نگیرد تا مسئله یک مقداری روشنتر شود. آنها همچنین پیشنهاد داده بودند که در اعزام نماینده رهبری به استان سیستان و بلوچستان فعلاً زود است و نوعی باج دادن به مولوی عبدالحمید است. اما وقتی رهبرانقلاب کمتحرکی آقایان شمخانی و رئیسی را مشاهده کردهاند، مستقیماً خطاب به دفتر خود فرمودهاند که اگر شما وقت ندارید این موضوع را پیگیری کنید من خودم پیگیری کنم.»
در بخش دیگری از این بولتن محرمانه به تاریخ سوم آذر، آمده با آنکه قوه قضاییه برای «80 نفر» از بازداشتشدگان، کیفرخواست محاربه «تنظیم» کرده، این روند پس از سخنرانی علی خامنهای با شماری از شهروندان اصفهان «متوقف» شده است.
این بولتن به گفته برخی از «نزدیکان دفتر» خامنهای نوشته که وی «با این حجم گسترده از کیفرخواستهای محاربه مخالفت» کرده است.
باوجود ادعای این بولتن مبنی بر توقف صدور احکام محاربه برای معترضان، تاکنون دستکم برای 21 معترض بازداشتشده، حکم محاربه یا «افساد فی الارض» صادر شده که بر اساس قوانین حکومت اسلامی مجازات اعدام را برای متهم در پی دارد.
در سرفصلی تحت عنوان «ارسال نامه سوم خاتمی به رهبر انقلاب»، در یکی از این بولتنها میخوانیم که «محمد خاتمی اخیرا سومین نامه خود را برای رهبر انقلاب نوشتهاست. وی پیش از این نیز 2 نامه به رهبر انقلاب نوشته بود. خاتمی در نامه اخیر خود با تکرار ادعاهای گذشته مطالبی را دربارهٔ اصلاح برخی از ساختارها، بازگشت به جمهوریت و به اصطلاح انتخابات حقیقی مطرح کردهاست. گفتنی است تا زمانی که خاتمی از عملکرد فتنهآمیز خود در سال 1388 عذرخواهی نکند، رهبری به هیچیک از نامههای وی پاسخی نمیدهند. نامه اول خاتمی مشابه نامه جدید و تفصیلی و نامه دوم مربوط به برجام بوده است.»
در بولتن شماره 24، مورخه 28 مهر امسال در مورد علیاکبر رائفیپور، سخنران سرشناس تندرو نزدیک به حکومت، میخوانیم: «به ادعای برخی از مخالفان علیاکبر رائفیپور، وی در سالهای گذشته اصرار به دیدار و گفتوگو با رهبر انقلاب داشتهاست. رهبر انقلاب دستور تحلیل محتوای اظهارات و سخنان او را داده بودند. رهبر انقلاب پس از مطالعه گزارشی در این باره نه تنها به وی اجازه ملاقات ندادند بلکه فرمودند که تلاش کنید که ایشان ترویج نشود. این ادعا نیازمند بررسی است. از سویی دیگر گفته شده وی با آقا سیدمصطفی خامنهای در ارتباط است. در همین حال یکی از چهرههای سیاسی گفته که رائفیپور در جلسه ای به وی گفته که من الان این همه دامنه کارم این طرف و آن طرف مشاهده میشود. جامعه هم دنبال این چیزهای سر و صدا دار هستند. تعداد فالوورهای هیچکسی از میان حزباللهیها به اندازه من نیست اما چرا تا به حال یک بار من نتوانستم محضر رهبر انقلاب برسم؟
از موارد برجسته دیگر در این بولتنها این است که شماری از معترضان بازداشتشده از منسوبان خانوادههای وابسته به امامان جمعه و مقامهای سیاسی و نظامی حکومت اسلامی، کارمندان دولت و خانوادههای «شهدا» هستند.
شمار دانشجویانی که در این مدت به کمیته انضباطی دانشگاههای سراسر کشور معرفی شدهاند، «پنج هزار و 100 نفر» و شمار استادان ممنوعالخروج شده نیز «18 نفر» گزارش شده است.
در دور تازه اعتراضات در ایران، با وجود سرکوب شدید دانشجویان، بازداشتها و احضارهای گسترده به کمیتههای انضباطی، تجمعات اعتراضی دانشجویی در دانشگاههای شهرها و استانهای مختلف کشور ادامه داشته و شعارها و مطالبات مطرحشده در این تجمعات، در سالهای اخیر کاملا بیسابقه بوده است.
علاوه بر دانشگاهها، دانشجویان و استادان، وضعیت مدارس و دانشآموزان نیز مورد توجه تهیهکنندگان این بولتنها قرار داشته است.
در یکی از این بولتنها آمده از زمان آغاز اعتراضات، «یکهزار و 984 معلم فعال» در این جریانات «شناسایی» شدهاند و شماری از آنها نیز «تذکر» دریافت کردهاند. یکی از آمارهای برجسته این گزارش محرمانه این است که از مجموع «25 هزار» دانشآموز استان کردستان، «17 هزار» نفر در اعتراضها شرکت داشتند.
یکی از ویژگیهای اعتراضات اخیر در ایران، پیوستن دانشآموزان به اعتراضات بوده که نه تنها به حجاب اجباری اعتراض صریحی کردند، بلکه در داخل و خارج از مدارس، شعارهایی را علیه سیاستهای حکومت اسلامی و رهبران آن مطرح کرده و در مقوله «عمامهپرانی» نیز بسیار فعال بودهاند.
نهادهای اطلاعاتی بر این باورند که شرایط ایران در حال حاضر «انقلابی» است.
روز چهارشنبه 9 آذر 1401، این خبرگزاری در رشته توییتی ضمن تایید خبر هک شدن این خبرگزاری توسط گروه «بلک ریوارد»، پذیرفت که بولتنهای محرمانه این خبرگزاری که «برای آگاهی برخی مسئولان» تهیه شده، در اختیار هکرها قرار گرفته است.
این خبرگزاری، همچنین در واکنش به این هک نوشت که «به دنبال این اقدام فعالیت سایت حدود یک روز و نیم برای کشف منشا آلودگی متوقف شد که البته بعضی سرویسها مثل سیستم کامنتگذاری تا ارتقای امنیت شبکه موقتا غیر فعال شده است.» این خبرگزاری، همچنین در ارتباط با بولتنهای محرمانه گفته است که محتوای آنها «رصد شنیدههای محافل رسانهای، شایعات فضای مجازی و ادعاهای رسانههای بیگانه» بوده که خبرگزاری فارس امکان راستیآزمایی آنها را نداشته است.
این خبرگزاری اما محرمانه بودن محتوای بولتنها را تکذیب کرده، ولی توضیحی نداد که اگر محتوای این بولتنها محرمانه نبوده، چرا به شکل باقی مطالب تولید شده توسط این خبرگزاری منتشر نشده و در دسترس عموم قرار نگرفته است.
خبرگزاری فارس، همچنین نوشته است که «رسانههای بیگانه» در گزارشهای خود «در مواردی با تغییر و مخدوش کردن برخی عبارات و واژهها مطالب جعلی را بهعنوان خبر و سند جلوه داده.»
بر اساس این بولتن، حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با پرویز سروری، دبیر «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی» به «وضعیت بههم ریخته جبهه انقلاب» اذعان کرده و تاکید کرده است، نیروی بسیج این کشور ضعیف شده و دیگر «قدرت بسیجکنندگی» ندارد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی ایران نیز در دیدار با خامنهای گفته است، دولت این کشور برنامه و هدفی در کارها ندارد و نمیتواند تصمیم بگیرد.
بر اساس این سند افشاشده، خامنهای ضمن قدردانی از عملکرد نیروهای یگان ویژه جمهوری اسلامی، به غلامحسین اژهای، رییس قوه قضاییه این کشور گفته است تا با لیدرهای اعتراضات بهطور قاطع برخورد شود.
طبق سند مذکور، از دید حکومت بزرگترین دستاورد خیزش انقلابی برای مخالفان «ریزش ترس مردم از نیروی نظامی و انتظامی» عنوان شده است.
به باور نویسندگان این بولتن، ادامه اعتراضات سراسری و «افزایش تلفات نیروی انسانی ابهت و اقتدار نظام» را درهم میشکند و بازسازی آن نیازمند زمان است.
در بخشها بعدی این بولتن «به بازتاب اظهارات و برنامههای آیتالله خامنهای» و عملکرد سپاه پاسداران پرداخته شده است.
در بخش دیگری از این بولتن اشاره شده که سیاستمداران نزدیک دولتی از دیدار محمدباقر قالیباف با آیتالله خامنهای ناراضیاند چرا که او از این فرصت برای «نقد دولت» استفاده کرده است.
در بخشی از این بولتن به آمارهای نهادهای حکومتی اشاره شده که بر اساس آن 51 درصد مردم خواستار حجاب اختیاریاند؛ 53 درصد هم از عملکرد نیروی انتظامی ناراضیاند؛ ۵۶ درصد مردم به استمرار روند اعتراض معتقدند و 48 درصد هم نگران تجزیه ایران نیستند.
بر اساس آمار ارائه شده در بولتن فارس، 84 درصد مردم هم اعتراضات خیابانی را عاملی برای کاهش مشکلات میدانند.
در بخشی دیگر از اخبار و آمارهای داخلی آماده که بزرگترین دستاورد اعتراضات ریزش ترس مردم از نیروی نظامی و انتظامی است.
علاوه بر این به این موضوع هم اشاره شده که تعدادی از فرزندان– کارمندان دولت و خانوادههای «شهدا» در جمع بازداشتشدگان بودهاند.
به گفته این گزارش، 70 درصد مردم تمایلی به حضور در راهپیمایی در حمایت از نظام و انقلاب ندارند. 4/21 درصد گزینه زیاد و خیلی زیاد و 9/5 درصد نیز گزینه تا حدودی را انتخاب کردهاند.
همزمان با انتشار این بولتن خبری و پیشتر هک خبرگزاری فارس رییسکل دادگستری استان تهران، از دادسرای عمومی و انقلاب تهران خواسته است این موضوع پیگیری شود.
بخشی از اسناد لو رفته از خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، نشان میدهد 115 تن از نظامیان حکومت اسلامی به دلیل همراهی با خیزش انقلابی بازداشت شدهاند.
همچنین بر اساس این اسناد یک درصد از کل بازداشتشدگان اعتراضات، نظامیان حکومت هستند.
اکنون گفته میشود تهیهکننده این بولتنها دستگیر شده است.
گروه هکری «بلک ریوارد»
روز شنبه پنجم آذر 1401-26 نوامبر 2022، گروه هکری «بلک ریوارد» خبر داد خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران را هک کرده و بهتمامی سرورها و کامپیوترهای وابسته به آن دسترسی یافته است، حالا بولتنهای محرمانهای از این مجموعه رسانهای حکومت اسلامی در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
در همان ابتدا «بلکریوارد»، اعلام کرد که 250 ترابایت دیتا از تمام سرورها و کامپیوترهای این رسانه را حذف کرده است، اما همانگونه که انتظار میرفت، مدیران این خبرگزاری این موضوع را تکذیب و محتوای هک شده را کم ارزش قلمداد کردند. این خبرگزاری مدعی شد که گروه بلک ریوارد، تنها اطلاعات روز جمعه این خبرگزاری را حذف کرده است.
با وجود کم اهمیتانگاری اولیه مدیران ارشد خبرگزاری فارس نسبت به اقدام هکری علیه آنها، انتشار بولتنهای البته برخی معتقدند بیشتر جزوات هستند– منتسب به این خبرگزاری و مانور شبکههای فارسیزبان خارج از مرزهای ایران، بر روی آنها، موجب جدیتر شدن هر چه بیشتر داستان شد. پس از بازنشر گسترده بولتنهای فارس، نهایتا این خبرگزاری در چهارشنبه 9 آذر، صحت این اسناد را تایید کرد، اما در توضیج آن نوشت: «بولتنهای خارج شده از سیستم تنها «رصد شنیدههای محافل رسانهای، شایعات فضای مجازی و ادعاهای رسانههای بیگانه» بوده است و اهمیت خاصی ندارد.»
همچنین، مدیران این خبرگزاری در اطلاعیه روز چهارشنبه خود اعلام کردند پس از هک این خبرگزاری، فعالیت سایت آن به مدت یکونیم روز برای «کشف منشا آلودگی» متوقف کرده، ولی «بعضی سرویسها مثل سیستم کامنتگذاری تا ارتقای امنیت شبکه موقتا غیرفعال شده است.»
پس از اطلاعیه این خبرگزاری، همچنان واکنشهای گسترده به آن ادامه داشت. افراد و رسانههای مختلفی نسبت به این بولتنها موضعگیری کردند. در این میان خبرگزاری رسمی، مهمترین رسانهای بود که به این موضوع پرداخت و نوشت: «در پی انتشار جزواتی با عنوان «بولتن تهیه شده توسط یک رسانه برای فرمانده کل سپاه در فضای مجازی»، یک منبع مطلع در سپاه به این خبرگزاری گفت: این ادعا که فرمانده کل سپاه برخی اخبار را از طریق بولتن تهیه شده توسط یکی از مسئولان یک رسانه دریافت میکند غیرواقعی و کذب است. فرمانده سپاه، فرمانده ارشد یکی از مهمترین ارکان نیروهای مسلح است که در آن علاوه بر یگانهای رزمی، یگانهای اطلاعاتی و حفاظتی پیشرفتهای قرار دارند و بالاترین دسترسی به اطلاعات لازم از طریق آنها و همچنین از طریق جلسات سطح کلان و طبقهبندی شده نظام وجود دارد؛ لذا اینکه ادعا شود خبرنگار یا یکی از مسئولان یک خبرگزاری مسئول تهیه بولتن اخبار محرمانه برای فرمانده کل سپاه شده است، مضحک است. یکی از نشانههای مضحک بودن این ادعاها در فضای مجازی آنجاست که اخبار و نقل قولهای جعلی از خود فرمانده کل سپاه هم برای فرمانده کل سپاه در آن گنجانده شده است! یعنی فرمانده کل سپاه برای آنکه بداند خودش چه گفته یا چه اقدامی کرده تولید بولتن سفارش میدهد؟»
با وجود اطلاعیه خبرگزاری فارس و شفافسازی خبرگزاری تسنیم، جدی شدن بحث بولتنها و محتواهای حساس آنها، ورود فعالان سیاسی اصولگرا با ارجاع دادن داستان به قائم مقام خبرگزاری فارس را در پی داشت. در ابتدای امر، یاسر جبرائیلی، رییس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام در صفحه توییتر خود نسبت به موضوع واکنش نشان داد و نوشت: «سال گذشته به آقای(عباس درویش) توانگر(قائممقام خبرگزاری فارس) پیام دادم مطالبی که درباره حقیر منتشر میکنید، کذب است. گفت سند دارم. گفتم پس من موضع علنی میگیرم شما سندت را منتشر کن! موضع گرفتم، اما از سند او خبری نشد. این، همان بولتنی است که این ایام به نام بولتن خبرگزاری فارس افشاگری شده است! مطالبش هیچ اعتباری ندارد.»
گروه هکری «بلک ریوارد» بعد از هک کردن خبرگزاری فارس بولتن محرمانهای را منتشر کرده است که این خبرگزاری برای حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، تهیه کرده بود. در این بولتن بعضی از خبرهای داخلی حکومت، دستورات رهبر آن و آمارهای مربوط به جهتگیریهای جامعه وجود دارد که بسیاری از آنها در رسانهها منتشر نشده است.
بهطور معمول برای مقامها و نهادهای حکومتی بولتنهای ویژهای تهیه میشود که اخبار سری یا به کلی سری و محرمانه در آن دستهبندی و تدوین شده است.
این گزارش بیشتر چکیدهای از گردشکار خبرگزاری فارس و میزان اثرگذاری آن است. این خبرگزاری، وابسته به سپاه پاسداران است.
این بولتن پس از دیدار اخیر آیتالله خامنهای با بسیجیان، در پنجم آذرماه، تنظیم شده است.
بنابراین به گزارش این بولتن، آیتالله خامنهای با جمعبندی شورای عالی امنیت ملی و نیروی انتظامی برای بازداشت مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، مخالفت کرده است. خامنهای گفته با مولوی عبدالحمید مدارا شود و به مرور «تواناییاش» سلب گردد. به نقل از خامنهای آمده است که «… در جریان بررسی موضوع اغتشاشات در زاهدان، مولوی عبدالحمید نباید بازداشت شود. بلکه باید بیآبرو شود.»
بنابر نوشته بولتن خبرگزاری فارس، علت ورود مستقیم رهبر حکومت به مسئله جمعه خونین زاهدان تاخیر ابراهیم رئیسی و علی شمخانی زییس و دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده است.
ماموران حکومت اسلامی در جمعه خونین زاهدان، از تکتیرانداز و تیربار و هلیکوپتر استفاده کردند و حدود 90 نفر را کشتند و تعداد بیشماری را نیز زخمی کردند.
بر این اساس حسین فدایی، غلامعلی حداد عادل، محسن رضایی، محمد باقر ذوالقدر، علی عسگری، علیرضا زاکانی، حسین طائب و عزیز جعفری به عنوان هیات امنای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب به دعوت ابراهیم رئیسی نشستی برگزار کردند. در این جلسه حداد عادل گفته هیات امنای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب فراتر از انتخابات باید «برای کل انقلاب» باشد.
در بخش از بولتن آمده که حدادعادل به آیتالله خامنهای گفته «بسیج ما ضعیف شده و قدرت بسیجکنندگی خود را از دست داده است.»
در بخشی دیگر از این گزارش آمده است خامنهای پرسیده چرا عقب هستند: «هرچه میتوانید به آقایان بگویید که از ابزار رسانه بهنحو مطلوب استفاده کنند. این موضوعات –اغتشاشات– به این زودی تمام نمیشود.»
در این بولتن، به اختلاف محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی با ابراهیم رئیسی رییسجمهوری حکومت اسلامی اشاره شده است و گفته شده قالیباف به رهبر حکومت انتقاد کرده است که گفته بودید دولت را از خود راضی نگه دار… اما آنها هیچوقت از ما راضی نمیشوند و دلیلش این است که دولت برنامه و هدفی در کارها ندارد.»
بنابراین بولتن، قالیباف بهعلت مریضی در جلسه هیات امنای شورای ائتلاف شرکت نکرده است.
این بولتنهای محرمانه، اطلاعاتی را درباره خیزش سراسری مردم ایران و ابعاد و زوایای گوناگون آن روشن میکند که مقامهای حکومت اسلامی در پی سرپوش گذاشتن بر آنها بودند. بر اساس ادعای این گروه هکری، بولتنهای سری مورد نظر با نظارت عباس درویش توانگر، قائم مقام خبرگزاری فارس، به صورت دورهای تهیه و تنظیم شده و سپس در اختیار دفتر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، قرار میگرفت.
بولتنهای هکشده خبرگزاری فارس حاوی اطلاعات مهم و ناگفتهای است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
مجموعه بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس که بخشی از آنها برای اطلاع حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، تهیه شده است، روایت دستاولی از گستردگی اعتراضها و اعتصابها در ایران و سیاستهای علی خامنهای در سرکوبهای اخیر را آشکار میکند.
«خط ویژه» یا «بولتن خبری» خبرگزاری فارس سالها است که یکی از منابع خبری بیت علی خامنهای و بسیاری از نهادهای نظامی و اطلاعاتی و امنیتی حکومت اسلامی محسوب میشود. مدیریت این بخش در خبرگزاری فارس را عباسعلی درویش توانگر، یکی از قدیمیترین مدیران خبرگزاری فارس و برادر بزرگتر مجتبی توانگر، نماینده کنونی مجلس، برعهده دارد.
خط ویژه محرمانه پیش از حضور مهدی فضائلی در خبرگزاری فارس راهاندازی شد و در تمامی ادوار مدیریتی این خبرگزاری به کار خود ادامه داده است.
بولتن شماره 16 خبرگزاری فارس وابسته به نهادهای امنیتی حکومت اسلامی به تاریخ سوم شهریور 1401 که بهدست گروه هکر «بلک ریورد» افتاده، حاوی نتایج نظرسنجی یک نهاد امنیتی حکومت اسلامی است که نشان میداده 10 درصد از جمعیت کشور در آن زمان آماده «آشوب» سراسری بودند.
10 درصد مورد اشاره در این نظرسنجی معادل هشت میلیون نفر از جمعیت ایران است.
این نظرسنجی افزوده بود که میزان گرایش به ناآرامیها در استانهای تهران، خوزستان، فارس، گیلان و البرز نیز در مقایسه با سایر استانها افزایش یافته است.
خبرگزاری فارس در بولتن شماره 16 خود، اشارهای بهنام این نهاد نکرده است ولی احتمالا باید یکی از دو نهاد امنیتی «وزارت اطلاعات» یا «حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران» باشند.
نظرسنجی این نهاد امنیتی تقریبا یک ماه پیش از آغاز اعتراضات سراسری اخیر در اواسط تابستان سال جاری انجام شده بود؛ اعتراضاتی که نزدیکبه 12 هفته است ادامه دارد.
خبرگزاری فارس در بولتن شماره چهار خود به تاریخ 10 خرداد امسال نیز نتایج یک نظرسنجی دیگر را منتشر کرده که بر اساس آن، 68 درصد مردم پیشبینی کرده بودند که به احتمال «زیاد» در کشور «آشوب» صورت میگیرد. 9/18 درصد هم گزینه «کم» را انتخاب کرده بودند.
در بولتن شماره پنج خبرگزاری فارس به تاریخ 17 خرداد هم نتایج یک نظرسنجی صداوسیما منتشر شده که در آن، 5/74 درصد شرکتکنندگان از وضعیت آینده کشور به شدت ابراز نگرانی کرده بودند. 6/14 درصد هم گفته بودند که مقدار کمی نگران هستند.
حتی پیش از آغاز اعتراضات اخیر که با حمله گسترده به مقر نهادهای نظامی و انتظامی همراه بوده است، بولتن خبرگزاری فارس در شماره 16 خود آماری از حمله و «تعرض» به حوزه و پایگاه مقاومت بسیج در چهار ماهه نخست امسال ارائه کرده بود.
بر اساس این گزارش، در مجموع 53 مورد حمله و «تعرض» طی این مدت صورت گرفته که «بیشترین تعرض» در استانهای اصفهان، خوزستان، چهار محال و بختیاری، خراسان رضوی و تهران بزرگ به ثبت رسیده و «علت تعرض مختص به تابلوی پایگاه مقاومت بسیج بوده است.»
در چهار ماهه نخست امسال، میزان حمله به «مراکز مذهبی و ارزشی» نیز 33 مورد بوده که فراوانی این موضوع مربوط به استانهای فارس، زنجان و خوزستان است.
حمله و «تعرض» به اماکن مهم و نظامی در این مدت نیز جمعا 45 مورد گزارش شده که فراوانی آن مربوط به استانهای خوزستان، کرمان و سیستان و بلوچستان بوده است.
بولتن شماره 16 خبرگزاری فارس، همچنین آماری مقایسهای از نارضایتیها و فراخوانها در چهار ماهه نخست سال 1401 ارائه کرده که نشان میدهد میزان نارضایتی نسبت به چهار ماهه نخست پارسال، 46 درصد و تعداد فراخوانها هم 59 درصد افزایش یافته است.
گروه هکری «بلک ریوارد» روز چهارم آذر امسال با هک خبرگزاری فارس، به بولتنهای ویژه آن که فقط در یک نسخه برای فرمانده سپاه تهیه میشود، دسترسی پیدا کرد و فایلهای آن را برای انتشار عمومی در اینترنت قرار داده است.
گزارش اعتراضها و اعتصابها
مهمترین محورهای این بولتنها مربوط به اخبار، گزارشها و ارزیابیها از خیزش سراسری مردم ایران و تصمیمها و اقدامهایی است که علی خامنهای برای سرکوب آنها اتخاذ و به نهادهای تحت امر خود ابلاغ کرده است.
– در وقایع اخیر، ارتش به صورت شبانهروزی مسئول حفاظت از بسیاری از مراکز مهم دولتی و صنعتی بوده و اجازه سرکوب معترضان را نیافته است.
– روسیه حاصل شنودهای منطقهای خود از دستگاههای اطلاعاتی خارجی درباره ایران را در اختیار مقامهای حکومت اسلامی قرار داده است. دستگاههای مذکور معتقدند که مردم ایران در وضعیت انقلاب قرار گرفتهاند.
– برخی محافل سیاسی از احتمال تغییر فرمانده سپاه شیراز به دستور حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، خبر میدهند؛ زیرا سپاه از قبل در جریان حمله به «شاهچراغ» قرار داشته است.
– بر اساس گزارش یکی از نهادهای امنیتی، آمار کشتهشدگان در اعتراضهای اخیر بسیار بیشتر از آمار کشتهشدگان آبان 98 است.
– احتمالا ۱۶ نفر از کشتهشدگان حادثه زاهدان «شهید» محسوب میشوند و قرار است به خانواده هر یک از آنها مبلغ 600 میلیون تومان پرداخت شود.
– سیاست کلی نظام این است که کمیته امداد یا سازمان بهزیستی به خانوادههای «معدومان» حادثه زاهدان مقرری ماهانه پرداخت کنند. خامنهای کشتهشدگان از او «مقصر» در این حادثه را «معدوم» خوانده است.
– نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد 3/56 درصد مردم ایران معتقدند روند اعتراضها همچنان ادامه مییابد و فعلا نمیتوان پایانی برای آن در نظر گرفت. 84 درصد هم این اعتراضها را عاملی برای کاهش مشکلات میدانند.
– پدیده حمله و به آتش کشیدن حوزههای علمیه در شهرهای مختلف ایران روبهگسترش است.
– تعدادی از فرزندان کارمندان دولت و خانوادههای شهدا در جمع بازداشتشدگان بودهاند.
– در جریان رسیدگی به پرونده اعتراضها و اعتصابها در دانشگاهها، تاکنون پنج هزار و 100 دانشجو به کمیته انضباطی معرفی و 18 استاد ممنوعالخروج شدهاند.
– براورد میشود مجموع معترضان کمتر از ۶۰۰ هزار نفر باشد. مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر این جمعیت را حدود ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرده بودند.
– نهادهای امنیتی 12 هزار مجموعه پربازدید شامل رسانههای اجتماعی و وبلاگها را که در خیزش سراسری مردم ایران نقش دارند، شناسایی کردهاند.
– دستگاههای امنیتی–اطلاعاتی گروهی از چهرهها و فعالان هنری و ورزشی را احضار و بازجویی کردهاند. به نام و تعداد این افراد اشارهای نشده است.
– نیروی انتظامی، سپاه و وزارت اطلاعات از بیتوجهی مسئولان صداوسیما به توصیهها و پیشنهادهای خود برای مواجهه با خیزش سراسری مردم ایران گلایه دارند.
– گروهی از کارشناسان معتقدند که دولت در مواجهه با اعتراضهای اخیر ناکارامد و بدون برنامه عمل کرده است.
– عملکرد شورای عالی امنیت ملی در مواجهه با اعتراضها برخی از «نیروهای انقلابی» را هم به تردید انداخته است.
–دولت به مجلس و قوه قضاییه پیشنهاد داده که با اعمال محدودیت در ارائه خدمات اجتماعی به برخی از ستارهها و چهرههای شناختهشده «هنجارشکن»، با رفتارهای این گروه برخورد شود. این محدودیتها در حوزه تبلیغات، فعالیت هنری و به کارگرفتن آنها خواهد بود.
– یک هزار و 984 معلم که در اعتراضهای اخیر فعال بودهاند، شناسایی و برخی بازداشت شدهاند. تعدادی هم تذکر گرفتهاند.
– بررسیها نشان میدهد از مجموع 25 هزار دانشآموز استان کردستان، 17 هزار تن در اعتراضها شرکت داشتهاند.
– حسین اشتری، فرمانده پلیس، گفته که نیروی انتظامی نیازمند حمایتهای مالی و معنوی است و «حقوق اکثر نیروهای کف میدان بین شش تا هشت میلیون تومان است و برخی از آنان نیز از مناطق مرزی برای کنترل کف میدان به شهرها اعزام شدهاند.»
– در جریان اعتراضهای اخیر، 29 هزار و 400 نفر بازداشت شدهاند که در حال حاضر، دو هزار نفر از آنها در زندان به سر میبرند و برای یک هزار و 500 نفر هم کیفرخواست صادر شده است.
– رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد و رییس حراست دانشگاه اصفهان به دلیل «قصور و کمکاری» در جلوگیری یا مدیریت اعتراضها بازداشت شدند.
– بیش از 50 درصد دستگیرشدگان در زاهدان فرزندان مسئولان ارشد استان سیستان و بلوچستاناند.
– بررسیها نشان میدهد که در جمع بازداشتیهای اخیر، 115 معترض نظامی بودهاند و تنها 10 درصد بازداشتیها از اعضای گروههای شناختهشده سیاسی مخالف نظاماند.
– بررسیها نشان میدهد که 93 درصد بازداشتیها در سراسر ایران سابقه حضور در اعتراضها را نداشتهاند. این بررسیها همچنین میگوید که خانواده 65 درصد بازداشتشدگان چادریاند.
– برخی دستگاههای امنیتی–اطلاعاتی براورد میکنند وضعیت ایران تا سه ماه آینده نگرانکننده خواهد بود.
– بررسی فنی صفحه اختصاصی الناز رکابی، ورزشکار زن ایرانی در رشته صخرهنوردی که در جریان مسابقات جهانی اخیر بدون حجاب ظاهر شد، نشان میدهد که مطلب اخیر او 30 میلیون بازدیدکننده داشته است که بیش از 90 درصد آنها حامی چنین اقدامی بودهاند.
– نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد که 61 درصد مردم گفتهاند که نیروی انتظامی با مردم با خشونت برخورد میکند.
– بررسیها نشان میدهد اتباع 14 کشور از جمله آمریکا، روسیه، اتریش، فرانسه، انگلستان و افغانستان در اعتراضهای اخیر بازداشت شدهاند.
– برخی از بازداشتشدگان اخیر از اعضای خانوادههای وابسته به ائمه جمعه و مسئولان نظامی و سیاسی جمهوری اسلامیاند.
– برخی از مقامهای سپاه پاسداران و نیروی انتظامی مقیم استان سیستان و بلوچستان در پی گسترش دامنه ناامنیها در این استان، برای خود درخواست محافظ کردهاند. برخی از آنان نیز درصددند خود را به دیگر استانها منتقل کنند.
– بررسیها نشان میدهد 51 درصد دانشجویان دانشگاههای دولتی و 18 درصد دانشجویان دانشگاه آزاد در تجمعهای دانشجویی شرکت داشتهاند.
تصمیمها و اقدامهای ابلاغی خامنهای
– بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران درباره اعتراضها به خواست خامنهای صادر شدهاند.
– علی خامنهای در دیدار با مدیران نهادهای اطلاعاتی گفته است این موضوعها(خیزش مردم ایران) به این زودی تمام نخواهد شد.
– ابراهیم رئیسی و علی شمخانی به خواست رهبر حکومت اسلامی در پیگیری پرونده کشتار مردم زاهدان کمکاری کردهاند. گزارش ستاد کل نیروهای مسلح در مورد این کشتار هم با گزارش پلیس فرق دارد.
– علی خامنهای در پاسخ به درخواست شورای عالی امنیت ملی مبنی بر بازداشت مولوی عبدالحمید، گفته که او نباید بازداشت شود، بلکه باید «بیآبرو» شود. خامنهای همچنین دستور داده است که به عبدالحمید درباره مواضع و سخنرانیهای اخیرش «تذکر» داده شود.
– علی خامنهای با پیشنهاد دفتر خود مبنی بر اعزام عباسعلی اختری به عنوان نماینده او به استان سیستان و بلوچستان مخالفت و محمدجواد حاجعلیاکبری را که از نظر او دارای «وجهه جمال و قاطعیت» است، برای «دلجویی و تذکر» به زاهدان اعزام کرده است.
– علی خامنهای پس از دریافت گزارش کشتار زاهدان، دستور برکناری استاندار، مسئولان صداوسیما و فرمانده پلیس این استان را صادر کرده است.
– خامنهای کشتهشدگان زاهدان را به سه گروه «معدوم»، «جانباخته» و «شهید» تقسیمبندی کرده و کسانی را که در این کشتار «مقصر یا محارب» بودهاند، «معدوم» نامیده است.
– سیاست کلی نظام این است که فعلا با مولوی عبدالحمید مدارا شود و اقدامی انجام نشود که او را دوباره خشمگین کند و اهل سنت را به خیابانها فرابخواند. البته تدبیر بر این است که قدرت او بهتدریج سلب شود.
– غلامعلی حدادعادل در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی و در واکنش به انتقاد از کمکاری نیروهای «انقلاب» در سرکوب اعتراضها ادعا کرده که «الان بسیج ما ضعیف شده است و قدرت بسیجکنندگی ندارد.»
– قوه قضاییه برای 80 نفر از معترضان کیفرخواست «محاربه» تنظیم کرده که خامنهای با آن مخالفت کرده و خواسته است اعدامها بر اساس شکایت شخصی باشند.
– علی خامنهای خواستار تشکیل یک «جبهه و بدنه نیرومند» است که بتوانند «در بزنگاهها و اغتشاشات، سینه سپر کنند.»
– رهبر جمهوری اسلامی به سازمان تبلیغات اسلامی دستور داده تا شبکه «مقابله با ضدانقلاب در محلات» تشکیل دهد. او خواسته است «افراد متدین و متعهد» شناسایی و علاوه بر شبکهسازی، «نیروهای واکنش سریع» تشکیل شوند.
– علی خامنهای قبل از دیدار روز 26 آبان، به غلامحسین محسنیاژهای دستور داده است که با اعتراضها قاطعانه برخورد کند.
علی خامنهای در آینه بولتنهای محرمانه فارس
بولتنهای محرمانه فارس، خبرگزاری وابسته به سپاه، که توسط گروه هکری بلکریوارد منتشر شده، شامل سرفصلهای پرشماری است که جنبههای مختلف از مسائلی را که جمهوری اسلامی با آن درگیر شده، نمایان میکند.
بنا به گزارش، آنطور که این گروه اعلام کرده، این بولتنها با نظارت عباس درویش توانگر، قائممقام خبرگزاری فارس، بهصورت دورهای تهیه و تحت عنوان «بولتن ویژه بیان» به دفتر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ارسال شده است.
در لابلای این خبرنامههای داخلی، موضوعی که به چشم میآید نگرانیها و دلخوریهای پرشمار رهبر جمهوری اسلامی و دغدغههای متعدد او است، در زمینههای کوچک و بزرگ، از مجمع تشخیص مصلحت گرفته تا علیاکبر رائفیپور، سخنران سرشناس تندرو نزدیک به حکومت.
مطالب زیر از بولتنهای هکشده و متعلق به 21 مهر، 28 مهر، 12 آبان، 19 آبان، 26 آبان و سوم آذر 1401 بهدست آمده است.
در یکی از این بولتنهای تازهتر از علی خامنهای نقل شده که اخیرا گفته است: «اولا ما در حال جنگ هستیم. در این جنگ ابزار اصلی دشمن رسانه است. البته ما در این مورد کاستیهای زیادی داریم. ثانیا نظام سلطه با تمام ظرفیت خود وارد صحنه شده است اما رسانههای ما برای تبیین اوضاع غایب هستند. ثالثا این اغتشاش به این زودیها تمام نمیشود.»
«یکوقت خود را نبازید»
در بخش دیگری از این بولتنها نقل شده است که علی خامنهای در جلسهای خصوصی که بهتازگی با حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی داشته، به او گفته است که «یکوقت خود را نبازید.»
او به حسین اشتری در این جلسه گفته است: «این فضایی که در میدان است قابل مدیریت است، یکوقت خود را نبازید. این فضا را میبینید به کارکنان زیرمجموعهتان بگویید ما مبارزهمان با سران استکبار است. روی انگیزه نیروهای مسلح تاکید بکنید و روی معیشتشان تأکید بکنید. این دو در دستور کار باشد.»
در بخش دیگری از این بولتن که به نیروی شبهنظامی بسیج میپردازد، به ایجاد «شبهات و ابهامات» میان «نیروهای انقلابی» پس از آغاز دور تازه اعتراضات اشاره شده و آمده «بسیاری از نیروهای انقلابی کف میدان نیز دچار شبهه و ابهام شدهاند.»
گفتههای دیگری نیز از رهبر جمهوری اسلامی در این خبرنامه نقل شده که در واکنش به دوستان حاضر در یک جلسه «که از حوادث اخیر ناراحت بودند و دغدغه خاطر داشتند» گفته است که «دغدغه خاطر» نداشته باشند و افزوده است که «هرکس از دستش کاری برای نصرت اسلام و نظام برمیآید، حرام است که سکوت کند و کاری نکند.»
نویسنده این خبرنامه در مورد اینکه آیا این جملات آخر مربوط به جلسهای تازه است یا اینکه بازنشر سخنان رهبر جمهوری اسلامی در یک جلسه سال قبل است، ابراز شک کرده است.
نویسنده این بولتنها، همچنین مینویسد که «شنیده شده صدور بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه بنا به توصیه رهبر معظم انقلاب بوده است.»
وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه در بیانیه مشترک خود اعتراضات خیابانی را «اغتشاش» خوانده و ایالات متحده آمریکا را به هدایت اعتراضات با اقداماتی در حوزه فناوری و رسانه، ارائه اینترنت و حملات سایبری متهم کرده است.
از مهمترین دستاوردهای اعتراضات: شکستن «قداست» خامنهای
در یکی از سرفصلهای این بولتنها، تحت سرفصلِ «مهمترین دستاوردهای دشمن از اعتراضات اخیر» آمده است که «اما نسبت به گذشته یک گام به جلو آمدند؛ مثلا اول این که بحث حجاب را زیر سئوال بردند، درست است ما میگوییم موفق نشدند ولی دستاوردهایشان دستاوردهای خطرناکی است. مسئله حجاب مسئله خیلی مهمی برای ما است. دوم این که قبحشکنی بودهاست؛ یعنی کانون قداست که رهبری بوده به معنایی شکسته شده است. این نظام که فقط قدرت نظامی نبوده، یک قدرت ایدئولوژیک داشته یک قداست داشته اینها قداست را از بین بردهاند. سوم این که نشان میدهند ایران ناامن است، جای سرمایهگذاری نیست. آنها دنبال تداوم این مسئله هستند. نیروهای انتظامی ما خیلی اذیت شدند.»
این متن میافزاید: «نکته مهم این است که تخریبهایی که در جریان آشوبها و اغتشاشات اخیر علیه رهبری صورت گرفته و هنوز هم ادامه دارد، بیسابقه بوده است. شعارها عمدتا به رهبری برمی گردد و افراد و شخصیتهای سیاسی و چهرههای نظام را شامل نمیشود. یکی از تفاوتهایی اغتشاشات اخیر با اغتشاشات سال 98، 96، 88 و قبل از آن همین است. البته آن مواقع هم شعار علیه رهبری سر داده شد اما هیچ وقت در این حجم و این اندازه با این کیفیت و کمیت نبوده است.»
محتوای یک سرفصل دیگر خاطرنشان میکند: «اما نکته مهم دیگر این که این اعتراضات تغییر ماهیت داده و مثل قبل نیست که چرا میرحسین موسوی رای نیاورده است؟ یا چرا رای ما را نخواندند؟ کاری به رای ندارند. الان مسئلهای که وجود دارد این که در جامعه نارضایتی اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی ظرفیتی را برای این اعتراضات در خیابان ایجاد کرده است. حتی در مسئله آزادی هم دنبال آزادی سیاسی نیستند. دنبال آزادی فرهنگی هستند؛ یعنی جنس آزادی آنها مانند جنس آزادی مورد درخواست اصلاحطلبان نیست.»
در جایجای این بولتنها، نسبت به مقصر دانسته شدن علی خامنهای در زمینه وخامت اوضاع ایران ابراز نگرانی شده و سرفصلهای متعددی چون «چرا دشمن مستقیما به سوی رهبری نشانهگیری کرده است؟»، «بررسی علل هجمه به رهبری در یک هیئت اندیشهورزی»، میخواهند «رهبری نظام را عامل اصلی وضعیت موجود کشور معرفی کنند» و «تقلای برخی از افراطیون عدالتخواهی برای برگزاری تجمعات نقد عملکرد رهبری» در میان این خبرنامهها به چشم میخورد.
این بولتنها از قول «کارشناسان» خود در مورد وخیمتر شدن وضعیت در آینده نیز مرتبا گوشزد کرده و ازجمله مینویسد که «به گفته برخی از کارشناسان، مماشات دولت و مسئولان در مواجهه با پدیده کشف حجاب، سبب سرخوردگی تدریجی نیروهای انقلابی میشود.»
این بولتنها ادامه میدهند: «به گفته گروهی از کارشناسان، براساس مستندات غیرقابل انکار، ترک فعل بسیاری از مسئولان و مدیران کشور محرز و مشخص است. آنها برای ترک فعل فوقالعاده انگیزه دارند. چون برای آنها منافع مالی دارد… این کارشناسان از نبود نظارت موثر و اثرگذار بر عملکرد مدیران و مسئولان هم انتقاد کردهاند… گروهی از کارشناسان معتقدند که اکثر مدیران و مسئولان نظام در رده سنی قابل توجهی قرار دارند و تحرک و جسارت در رصد و پاسخگویی به شبهات و القائات داخلی و بیرونی را از دست دادهاند.»
احتمال شکلگیری موجهای بلندتر
سرفصلهای دیگر این خبرنامهها نیز اختصاص دارد به موضوع «احتمال شکلگیری موج بلندتری از فتنه در آینده»، «احتمال شکلگیری فتنههای بزرگتر» و اینکه «در حوزه جنگ روانی از دشمن ضعیفتر بودهایم.»
این متن مینویسد: «برآوردها بر این است که اتفاقات اخیر به سمت فروکش کردن و میرایی میرود اما آتش زیر خاکستر میماند. اگر ما نتوانیم منشا عفونت را پیدا کنیم – که بیشتر به موضوعات اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی بر میگردد – عملا این موج ممکن است به صورت بلندتر شکل گیرد.»
در جای دیگری از این بولتنها میخوانیم: «باید بدانیم که اعتراضات مردم، نارضایتیها، ناکارآمدیهای حکمرانی، کاهش سرمایه اجتماعی، همه اینها وجود دارد؛ یعنی برطرف نشده و آتش زیر خاکستر است، یعنی اگر باز بستر و زمینهای ایجاد شود، اینطور حوادث یا بلکه شدیدتر از ان شکل میگیرد. چون دشمن دنبال براندازی است.»
در یکی از سرفصلها نیز از قول علیرضا زاکانی، شهردار تهران، نقل شده که گفته است: «وضعیت ترافیک تهران خراب است و روزبه روز هم بدتر میشود و ترافیک تهران میتواند زمینه بروز یک انقلاب باشد.»
در ادامه این دغدغهها، خبرنامه خبرگزاری فارس اشاره میکند که علی خامنهای برای جلوگیری از این موجها، به دنبال «انجام اصلاحات اساسی در حکمرانی کشور» است.
یکی از این بولتنها مینویسد: «حجت الاسلام والمسلمین حجازی یکی از مسئولان دفتر مقام معظم رهبری در نشستی با جمعی از اصحاب رسانه گفته که رهبر انقلاب در صدد انجام اصلاحات اساسی در حکمرانی کشور هستند. دفتر رهبری در حال جمعآوری نظرات و دیدگاههای کارشناسان و صاحبنظران در این باره است…. کارشناسان بر این باورند که طرح تحول رهبر انقلاب بهمعنای اصلاح ساختار فعلی نیست بلکه تغییر بنیادهاست؛ یعنی حتی تغییراتی در نهادهای سهگانه اصلی، دولت، قوه قضاییه و قانونگذاری اعمال میشود. نهاد نظارتی کلان فعال تر میشود که جای خالی آن در شرایط کنونی خیلی احساس میشود.»
در این مورد، همزمان یکی از بولتنها مینویسد که «برخی از کارشناسان خواستار تحرک بیشتر دفتر رهبر انقلاب در مواجهه با شبهات شدهاند. این کارشناسان معتقدند که دفتر رهبری باید نقش کارآمدتری نسبت به تبیین چرایی انتصابات و همچنین عملکرد دستگاههای زیرمجموعه دفتر رهبری ایفا کند.»
دلخوری رهبر از مجمع تشخیص مصلحت
در بخشی از این بولتنها، در خبرنامه مورخه 19 آذرماه آمده است که رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با غلامعلی حدادعادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و یکی از نزدیکترین افراد به علی خامنهای، «درباره حوادث اخیر دلخور بودند که چرا برخی خواص سکوت کردند؟»
پس از آن نیز در سرفصلی دیگر ذکر شده است که «براساس سیاستهای جدید، از این پس، ایده اولیه مباحث و پیشنهادات از سوی دفتر رهبر انقلاب به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه میشود. این سیاست سبب اولویتبندی موضوعات و تصمیمات و سیاستگذاریها میشود.»
انتقاد خامنهای از اشتری، شمخانی و رئیسی در موضوع زاهدان
در این خبرنامههای هکشده میخوانیم که علی خامنهای، نسبت به موضعگیری مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان نسبت به حکومت جمهوری اسلامی نگرانی زیادی پیدا کرده و به حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی دستور داده است که به مولوی عبدالحمید هشدار دهد.
آیتالله خامنهای در لابلای سخنانش خطاب به حسین اشتری، شلیک به مردم زاهدان با تیربار را تایید کرده و از خود اشتری هم به خاطر عذرخواهی نکردن از اهالی منطقه به خاطر این تیربارانها «گلایه و انتقاد» کرده است.
در ادامه این متن آمده است که رهبر جمهوری اسلامی «به شورای عالی امنیت ملی و نیروی انتظامی که جمعبندی شان دستگیری مولوی عبدالحمید بود، دستور دادهاند که در جریان بررسی موضوع اغتشاشات در زاهدان، مولوی عبدالحمید نباید بازداشت شود. بلکه باید بیآبرو شود.»
این متن ادامه میدهد که «سیاست کلی نظام بر این است که فعلا با مولوی عبدالحمید مدارا شود. نباید اقدامی شود که او دوباره خشمگین شود و اهل سنت را به خیابانها فرابخواند. البته تدبیر بر این است که به تدریج توانایی وی سلب شود.»
در یکی از بولتنهای خبرگزاری فارس ذکر شده است که «برخی از مشاوران رهبر انقلاب خواستار عدم ورود رهبری به موضوع اغتشاشات زاهدان شده و پیشنهاد داده بودند که از طرف ایشان اقدامی صورت نگیرد تا مسئله یک مقداری روشنتر شود. آنها همچنین پیشنهاد داده بودند که در اعزام نماینده رهبری به استان سیستان و بلوچستان فعلا زود است و نوعی باج دادن به مولوی عبدالحمید است. اما وقتی رهبرانقلاب کمتحرکی آقایان شمخانی و رئیسی را مشاهده کردهاند، مستقیما خطاب به دفتر خود فرمودهاند که اگر شما وقت ندارید این موضوع را پیگیری کنید من خودم پیگیری کنم.»
مخالفت با قوه قضاییه در مورد تعداد اعدامها
در بخش دیگری از این بولتن محرمانه به تاریخ سوم آذر، آمده با آنکه قوه قضاییه برای «80 نفر» از بازداشتشدگان، کیفرخواست محاربه «تنظیم» کرده، این روند پس از سخنرانی علی خامنهای با شماری از شهروندان اصفهان «متوقف» شده است.
این بولتن به گفته برخی از «نزدیکان دفتر» رهبر جمهوری اسلامی نوشته که وی «با این حجم گسترده از کیفرخواستهای محاربه مخالفت» کرده است.
با وجود ادعای این بولتن مبنی بر توقف صدور احکام محاربه برای معترضان، تاکنون دستکم برای 21 معترض بازداشتشده، حکم محاربه یا «افساد فی الارض» صادر شده که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی مجازات اعدام را برای متهم در پی دارد.
جواب ندادن به هیچیک از نامههای خاتمی
در سرفصلی تحت عنوان «ارسال نامه سوم خاتمی به رهبر انقلاب»، در یکی از این بولتنها میخوانیم که «محمد خاتمی اخیرا سومین نامه خود را برای رهبر انقلاب نوشتهاست. وی پیش از این نیز 2 نامه به رهبر انقلاب نوشته بود. خاتمی در نامه اخیر خود با تکرار ادعاهای گذشته مطالبی را دربارهٔ اصلاح برخی از ساختارها، بازگشت به جمهوریت و به اصطلاح انتخابات حقیقی مطرح کردهاست. گفتنی است تا زمانی که خاتمی از عملکرد فتنهآمیز خود در سال 88 عذرخواهی نکند، رهبری به هیچیک از نامههای وی پاسخی نمیدهند. نامه اول خاتمی مشابه نامه جدید و تفصیلی و نامه دوم مربوط به برجام بوده است.»
روایتی از دستور خامنهای درباره رائفیپور
در بولتن شماره 24، مورخه 28 مهر امسال در مورد علیاکبر رائفیپور، سخنران سرشناس تندرو نزدیک به حکومت، میخوانیم: «به ادعای برخی از مخالفان علیاکبر رائفیپور، وی در سالهای گذشته اصرار به دیدار و گفتوگو با رهبر انقلاب داشتهاست. رهبر انقلاب دستور تحلیل محتوای اظهارات و سخنان او را داده بودند. رهبر انقلاب پس از مطالعه گزارشی در این باره نه تنها به وی اجازه ملاقات ندادند بلکه فرمودند که تلاش کنید که ایشان ترویج نشود. این ادعا نیازمند بررسی است. از سویی دیگر گفته شده وی با آقا سید مصطفی خامنهای در ارتباط است. در همین حال یکی از چهرههای سیاسی گفته که رائفیپور در جلسهای به وی گفته که من الان این همه دامنه کارم این طرف و آن طرف مشاهده میشود. جامعه هم دنبال این چیزهای سر و صدا دار هستند. تعداد فالوورهای هیچکسی از میان حزباللهیها به اندازه من نیست اما چرا تا به حال یک بار من نتوانستم محضر رهبر انقلاب برسم؟
اما در بولتن سری 123 صفحهای که در یک نسخه و فقط برای سلامی تهیه شده، رهبر حکومت اسلامی پیش از تهیه بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه، تاکید کرده نظام در جنگ رسانهای عقب افتاده است.
همچنین او و تهیهکنندگان بولتن با نگرانی از اینکه مردم ایران، دست داشتن دشمن خارجی در اعتراضها را باور نمیکنند، تاکید شده که باید کاری کرد تا مردم فکر کنند اعتراضها کار خارجیهاست.
در بولتن سری فارس برای حسین سلامی، خامنهای در ماجرای کشتار زاهدان، رییس دولت سیزدهم و دبیر شورای عالی امنیت ملی را به کمکاری متهم کرده است.
همچنین نقل قولهایی از رهبر جمهوری اسلامی در بولتن آمده که نشان از نگرانی او از ناکارآمدی دستگاه سرکوب دارد. غلامعلی حداد عادل، پدر همسر مجتبی خامنهای به خامنهای گفته تنها یک جمعیت بزرگ میتواند اعتراضها را جمع کند و به نظر او، بسیج ضعیف شده و توانش را ندارد.
در بولتن سری فارس گفته شده خامنهای در دیدار با حداد عادل به او گله کرده که چرا اصولگرایان و بسیاری از اعضای مجمع تشخیص و مجلس خبرگان و نمایندگان دولت در قبال اعتراضها سکوت کردهاند و حتی یک توییت نزدهاند
در عین حال، این بولتن فاش کرده سران سه قوه، کمیتهای برای بررسی علل شکلگیری اعتراضها به ریاست غلامحسین اژهای، رییس قوه قضاییه راه انداختهاند.
طبق شنود روسها، مردم ایران در وضعیت انقلابی قرار گرفتهاند
در بولتن سری خبرگزاری فارس آمده که سرویس اطلاعاتی روسیه به نقل از شنود دستگاههای اطلاعاتی غربی گفته که مردم ایران در وضعیت انقلاب قرار گرفتهاند.
طبق این سند «روس ها حاصل شنودهای منطقهای خود از دستگاه های اطلاعاتی خارجی درباره ایران را در اختیار مقامهای ایرانی قرار دادهاند. دستگاههای مذکور معقتدند که مردم ایران در وضعیت انقلاب قرار گرفتهاند و مردم ایران از لحاظ ذهنی به این باور رسیدهاند که شرایط کشور در یک شرایط انقلاب است.»
در این بولتن، خبرهایی درباره جمعه سیاه زاهدان هم منتشر شده، روزی که در آن بیش از 90 نفر با شلیک نیروهای امنیتی کشته شدند.
بر اساس محتوای این سند، علی خامنهای تایید کرده که نیروی انتظامی با تیربار بهسوی معترضین شلیک کرده است. او گفته گزارش نیروهای مسلح با گزارش نیروی انتظامی تفاوت دارد و به همین دلیل نمایندهاش را به سیستان و بلوچستان فرستاد.
در بولتن سری خبرگزاری فارس آمده که رهبر نظام دستور داده مولوی عبدالحمید بازداشت نشود، بلکه نظام او را بی آبرو کنند.
بیتوجهی عبدالحمید به نماینده رهبر نظام باعث شده که شخص خامنهای، رهبر مذهبی مردم زاهدان را تهدید به بازداشت کند.
در این سند آمده که علی خامنهای در دیدار با حسین اشتری فرمانده فراجا از او خواسته که به مولوی عبدالحمید هشدار داده شود.
نظرسنجی وزارت کشور: مردم فکر میکنند اعتراضها ادامه دارد
در این بولتن نظرسنجی وزارت کشور هم آمده که براساس آن 56 درصد مردم فکر میکنند اعتراضها به این زودیها تمام نمیشود. براساس همین نظرسنجی، بیش از نیمی از مردم ایران معتقدند حجاب باید اختیاری باشد و کمتر از 14 درصد مردم اخبار صداوسیمای حکومتی را صادقانه میدانند.
در سه ماه گذشته، مقامها در تریبونهای رسمی تعداد معترضان را کمتر از چهل هزار نفر عنوان میکردند، اما در بولتن سری حسین سلامی، تعداد معترضین در خیابان 600 هزار نفر ارزیابی شده است
همچنین بر اساس این سند «70 درصد مردم تمایلی به حضور در راهپیمایی در حمایت از نظام و انقلاب ندارند. 4/21 درصد گزینه زیاد و خیلی زیاد و 9/5 درصد نیز گزینه تا حدودی را انتخاب کردهاند.»
کارشناسان سپاه اعتراف کردهاند که اعتراضها در ایران سراسری است.
ترس مردم از نیروهای نظامی ریخته است
بر اساس بخشی از این سند، از دید حکومت بزرگترین دستاورد خیزش انقلابی برای مخالفان «ریزش ترس مردم از نیروی نظامی و انتظامی» بوده است. در این بولتن محرمانه همچنین اشاره شده که فرزندان برخی از خانوادههای کشته شدن جنگ ایران و عراق و برخی کارمندان دولت در جمع بازداشتشدگان حضور دارند.
در همین راستا به نقل از کارشناسان آمده که اذهان عمومی و مردم متقاعد شدهاند که اعتراضها در کل کشور وجود دار و سراسری است.
به گفته این کارشناسان، تداوم خیزش انقلابی و افزایش «تلفات نیروی انسانی ابهت و اقتدار نظام» را درهم میشکند و بازسازی آن نیازمند زمان است.
در این سند همچنین اشاره شده که «برخی از مسئولان ایرانی مقیم خارج به مسئولان داخلی گفتهاند که در اذهان عمومی خارج از کشور نیز این موضوع که نظام ایران به هم ریخته و آینده نامعلومی دارد، باور پذیر شده است.»
خامنهای تایید کرده دولت کند و بیبرنامه و بیتصمیم است
بر اساس بخش دیگری از این سند، محمدباقر قالیباف رییس مجلس به خامنهای گفته «دولت برنامه و هدفی در کارها ندارد و نمیتوانند تصمیم بگیرند، آشفته هستند. ما برای کمک به آنها میرویم اما آنها درک نمیکنند.» خامنهای بیبرنامه و کند بودن و بیتصمیمی دولت را تایید کرده است.
نگرانی خامنهای از اعتراضهای محلهمحور
گسترش اعتراضهای محلهمحور در جریان خیزش انقلابی مردم ایران، باعث نگرانی علی خامنهای شده است و بولتن محرمانه خبرگزاری فارس برای حسین سلامی حاکی است که
خامنهای از سازمان تبلیغات اسلامی خواسته تا با شناسایی« عناصر انقلابی» در مساجد محلات و…یک شبکه منسجم را برای مقابله با «تحرکات ضد انقلاب در محلات» تشکیل دهند.
قاسم قریشی، جانشین فرمانده بسیج، در جلسهای محرمانه خواستار سازماندهی زنان چادری برای پرسه زدن در خیابانها شد.(خبرگزاری مهر)
بررسی موضوعهای مطرحشده در جلسه درونسازمانی یکی از فرمانده ارشد بسیج با مدیران رسانهای حاکمیتی نشان میدهد که ماشین جنگ روانی و سرکوب حکومت اسلامی برای سرکوب خیزش سراسری مردم ایران از چه ابزارها و ترفندهایی استفاده کرده است و میکند.
فایل صوتی این جلسه که اواخر آبان با حضور قاسم قریشی، جانشین فرمانده سازمان بسیج، و گروهی از مدیران رسانههای محافظهکار برگزار شد، روز هفتم آذر منتشر شد. این جلسه با هدف بحث و بررسی خیزش سراسری مردم ایران و حضور تیم فوتبال حکومت اسلامی در جامجهانی قطر گذاشته شده بود.
موضوع کاهش تردد زنان چادری در جامعه
موضوع کاهش تردد زنان چادری در جامعه از دیگر محورهای موردبحث در این جلسه است. یکی از حاضران پیشنهاد میدهد زنان چادری سازماندهی شوند تا در سطح شهر حضور داشته باشند و این کاهش به چشم نیاید.
پس از آغاز خیزش سراسری مردم ایران، گزارشهای متعددی از ترس و واهمه زنان چادری و روحانیون برای حضور در عرصه عمومی منتشر شد که نشان میداد مردم ایران این دسته از افراد را نماینده و مدافع نظام جمهوری اسلامی میدانند.
نگرانی از «کشف حجاب دومینووار» چهرههای مشهور هنری و ورزشی در رسانههای اجتماعی از دیگر نگرانیهای حضار این جلسه است. برای مقابله با چنین وضعیتی، پیشنهاد میشود وزارت ارشاد فیلمهای آن دسته از زنان بازیگری را که کشف حجاب کردهاند، حذف کند؛ اما قریشی در پاسخ به این پیشنهاد میگوید: «تهیهکنندهها خیلی پولشان را دوست دارند… اول باید وزارت ارشاد را تهدید کنند و بعد تهیهکنندهها یواشکی به هنرپیشهها بگویند خفه شوید.»
این فرمانده بسیج از موضع دولت در این زمینه هم انتقاد میکند و میگوید: «مشکل اینجا است که دولت نمیخواهد از خودش هزینه کند.»
در دو ماه گذشته، دولت ابراهیم رئیسی بهشدت تلاش کرد پایش را از سرکوب همهجانبه خیزش مردم ایران بیرون نگه دارد و نزد افکارعمومی از خود چهرهای موجه بسازد؛ هرچند این تلاش به بروز برخی اختلافها میان نهادها و مقامهای حکومت اسلامی منجر شد.
وضعیت حسین رونقی
وضعیت حسین رونقی، یکی از کنشگران مدنی شناختهشده در ایران، از دیگر مباحث این جلسه بود. یکی از حاضران تایید میکند که پای رونقی در زندان شکسته شد و نظام از بیم تکرار سرنوشت مهسا امینی، در نهایت رونقی را برای درمان به بیمارستان منتقل کرد. این گفتهها خلاف هیاهوی باطلی است که ماشین جنگ روانی حکومت اسلامی در روزهای اخیر، علیه حسین رونقی به راه انداخت تا او و خانوادهاش را «دروغگو» جلوه دهد.
«جمعه سیاه» زاهدان
موضوع «جمعه سیاه» زاهدان که در آن دستکم 90 تن بر اثر تیراندازی ماموران سرکوبگر کشته شدند، هم در این جلسه مطرح شد و یکی از حاضران گفت که در این کشتار، «قصور از طرف تیرانداز بالای پاسگاه بود و متناسب با تهدید عمل نشد.»
قاسم قریشی هم به موضوع اعزام هیئت علی خامنهای به زاهدان اشاره میکند و میگوید این هیئت به خواسته «رهبری» به مولوی عبدالحمید درباره مواضع و سخنرانیهایش «تذکر» داده است. قریشی در این جلسه، به علمای اهل سنت میتازد و میگوید که نظام به مولویهای اهل سنت «پروبال» داده؛ در حالی که «اینها را اصلا آدم حساب نمیکردند و بعد از دوم خرداد هم آقای خاتمی متاسفانه خیانت بزرگی کرد و خیلی به اینها میدان داد.»
«درباره وضعیت نیروهای ناجا اخبار خوبی نداریم. خسته شدند و خیلی ناراضیاند.»
سرکوب اعتراضها و خستگی نیروهای یگان ویژه از دیگر مباحث مطرحشده در این جلسه است و یکی از حاضران میگوید علی خامنهای در این خصوص به فرمانده پلیس تذکرهای لازم را داده است. یکی از حاضران در جلسه هم پیشنهاد افزایش حقوق نیروهای پلیس را مطرح میکند و میگوید: «درباره وضعیت نیروهای ناجا اخبار خوبی نداریم. خسته شدند و خیلی ناراضیاند.»
در این جلسه همچنین تصمیم گرفته میشود که از خیزش سراسری مردم ایران با عناوینی چون «اغتشاشات اخیر»، «فتنه سیاه»، «اغتشاشات مهر» یا «اغتشاشات گذشته» نام برده شود. قریشی با تایید بر این نکته، اضافه میکند: «یک جوری بگوییم که آقا همهچیز بر وفق مراد است و همهچیز تمام شده است.»
تاکید این فرمانده بسیج به رسانههای همسو، همان سیاست کلان مقامهای حکومت اسلامی در دو ماه گذشته بود که همواره تلاش کردهاند این اعتراضها را تمامشده تلقی کنند. آنها علاوه بر این سیاست، میکوشند تحولات عمیق جامعه ایران در همراهی با اعتراضها را کماهمیت جلوه دهند و مانع از ادامه ریزشها در جبهه خودی شوند.
علی خامنهای هم در دیدار اخیر خود با نیروهای بسیج، از آنها خواسته بود امید خود را از دست ندهند و در راهی که در آن قرار گرفتهاند، همچنان ثابتقدم باشند.
در این جلسه، همسو با خواسته و اراده خامنهای، نهتنها به خواسته بهحق مردم ایران اشارهای نمیشود و درباره کشتارهای نیز سکوت اختیار میشود، بلکه روح کلی جلسه با این محور پیش میرود که نظام برای سرکوب چه کارهایی کرده و چه کارهای دیگری میتواند و باید انجام دهد تا این اعتراضها را نیز خاموش کند.
گزارش تفصیلی فارس به فرمانده سپاه آشکار میکند که حداد عادل، عضو مجمع تشخیص، شورای عالی فرهنگی و پدر عروس خامنهای به دیدار او رفته تا گزارشی از بررسی عملکرد کابینه رئیسی را بدهد. به نقل از بولتن، خامنهای در این ملاقات از حداد عادل میپرسد: «نیروهای شما در این شلوغیهای اخیر کجا بودند؟… باید مدیریت و سازماندهی به گونهای باشد که نیروهای جریان انقلاب و شورای ائتلاف به میدان بیایند.» حداد عادل پاسخ داده که مهار ناآرامیها به یک جمعیت بزرگ نیاز دارد و با اذعان به ناتوانی بسیج در بسیج کردن نیروها، تلویحا گفته که فرمانده بسیج نفوذ و محبوبیتی نزد حزباللهیها و بسیجیها ندارد.
در بخشی از بولتن، شناسایی سرکوبگران و انتشار تصاویر لباس شخصیها، بسیجیها و حزباللهیهایی که از معترضان کتک میخورند، تلاش «معاندان» برای «تضعیف روحیه نیروهای کف خیابان و ایجاد رعب نزد نیروهای ارزشی» خوانده شده است.
طبق مفاد بولتن، خامنهای تاکید کرده که نظام در «جنگ رسانهای» عقب مانده و خواستار اقداماتی برای متقاعد کردن مردم در زمینه مشارکت خارجیها در اعتراضات شده است.
جلسات اصلاحطلبان با رئیسی، اژهای و شمخانی
در این جلسه به نشست علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، با مدیران رسانهها اشاره میشود. بر اساس این گزارش، غلامحسین کرباسچی، الیاس حضرتی و مصطفی کواکبیان در این جلسه گفتهاند که وزارت اطلاعات در برخورد با خبرنگاران «حرفهایتر» از قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران عمل میکند. قریشی در واکنش به این سخنان میگوید که حمله به دانشگاه شریف در شامگاه 10 مهر توسط ماموران وزارت اطلاعات انجام شده است.
قریشی در پاسخ به این سخنان که حضور نمایندگان رسانههای اصلاحطلب در جلسات شورای عالی امنیت ملی پررنگتر است، میگوید که در نماز جماعت خامنهای در ظهرها، نیز بیشترین حاضران اصلاحطلب هستند.
در این جلسه همچنین گفته میشود که اصلاحطلبان دیدارهای جداگانهای با رئیسی، اژهای و شمخانی داشتهاند. به گفته این مدیران رسانهها، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، پیشبینی کرده که تحریمها علیه حکومت اسلامی افزایش خواهد یافت و روی عملیات رسانهای سرمایهگذاری ویژهتری خواهد شد.
بر اساس این گزارش، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، در جلسه با مدیران رسانهها اعلام کرده که «ما در جنگ شناختی، ادراکی و رسانه ای شکست کامل خوردیم.»
در قسمت دیگری از این فایل با نقل قول قول از علی شمخانی گفته می شود که 70 درصد مردم ایران اعتقاد دارند، وضعیت معیشتی رو به افول است.
پیشنهاد شکایت از بازیگران
شرکتکنندگان در این جلسه خواستار توقیف فیلمهایی میشوند که بازیگران آن تصاویر یا ویدیوهایی از خود در همراهی با خیزش انقلابی مردم ایران منتشر کردهاند.
در این جلسه پیشنهاد میشود که کارگردانان و تهیهکنندگان از بازیگران «کشف حجاب کرده» که در حال همکاری با فیلمها هستند شکایت کنند.
نگرانی از وضعیت حسین رونقی
در این نشست گفته میشود که علی دایی نیز پس از خبر بستری شدن حسین رونقی به بیمارستان دی مراجعه کرده بود اما «نیروهای خودی به پایین منتقلش کرده بودند» و مانع حضور او در جمع مردم شده بودند.
مدیران رسانهها در این نشست درباره احتمال رخ دادن اتفاقی برای حسین رونقی پیش از جام جهانی و تکرار وضعیت مهسا امینی ابراز نگرانی کرده و میگویند که او «طرفدار آذری زیاد دارد» و «با ستارخان مقایسهاش» میکنند.
آنان می گویند که کاهش وزن حسین رونقی زیاد بوده و به دلیل مشکل قلبی احتمال فوت او وجود دارد. یکی از حاضران میگوید که انتشار عکس حسین رونقی با مادرش در بیمارستان تاثیر محسوسی در کاهش خبرهای مربوط به او داشته است.
برنامهریزی برای حضور 10 هزار نیروی هوادار حکومت در قطر
در ابتدای این نشست یکی از مدیران بسیج به 10 هزار بلیط اشاره میکند که در اختیار نیروهای وابسته به حکومت برای شرکت در مسابقات قطر توزیع میشود. او میگوید که این تماشاچیان در کیش اسکان داده شده و برای تماشای مسابقات به قطر منتقل میشوند و باز میگردند. یک فرد دیگر نیز میگوید که پنج هزار دوربین در ورزشگاه وجود دارد و هر حرکت(مخالفان جمهوری اسلامی) را ضبط میکند.
اختلافات درونی
مسئله اختلافات میان حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران و علی باقری کنی، معاون او که مسئولیت مذاکرات را برعهده داشته نیز در این گزارشها بسیار برجسته است. به عنوان مثال در گزارش 22 تیرماه 1401 آمده است که این اختلافات جدی است. در بخشی از این متن آمده است: «حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه ایران با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا توافق کرده بود که تیم هستهای ایران در جریان مذاکرات قطر در مورد برخی از موضوعات اصلا حرف نزند؛ بلکه این تیم موارد پیشنهادی را بپذیرد و به اصطلاح موضوع را جمع کند. اما علی باقری، رئیس تیم مذاکره کننده هستهای ایران گفته که من میروم و در مورد بحثهای قدیم –که آنها را قبول دارم– حرف میزنم. ادعا شده است که آنها قبلا مواردی مانند انتفاع اقتصادی، تضمین و لغو فهرست قرمز از را قبول کرده بودند اما ایران حرف خود را عوض کرده است.»
این اختلافات به مرور زمان و با بینتیجه ماندن مذاکرات افزایش هم یافته است. 5 مرداد 1401 در گزارش دیگری به این مسئله اشاره شده است: «روایت دیگری از اختلافات میان علی باقری، رییس تیم مذاکره کننده هستهای ایران و حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه حاکی است که امیر عبداللهیان به طور جدی دنبال انعقاد یک توافق است اما باقری به دلیل اینکه این توافق خوب نیست، مقاومت میکند. وی به دلیل اینکه در آینده باید جوابگوی این توافق باشد، حاضر به امضای چنین توافقی نیست.»
در همان گزارش، در بند دیگری با اشاره به این اختلافات آمده است: «شنیده شده است که اختلافات در وزارت خارجه میان وزیر خارجه و دکتر باقری به عنوان معاون وزیر و مسئول تیم مذاکره کننده بالا گرفته است و در هفتههای اخیر هرکدام از این دو مسئول، در جلسات و مباحثی علیه یکدیگر صحبت میکنند. بالا گرفتن اختلافات بعد از مذاکرات دوحه بوده است و وزیر خارجه نیز از رئیس جمهور خواستار برکناری دکتر باقری شده که با مخالفت رئیس جمهور مواجه شده است.»
همچنین در ادامه با اشاره به اینکه این اختلافات میتواند به ضرر جمهوری اسلامی تمام شود، به سلامی توصیه شده که به هر دو نفر تذکر داده شود که نشان میدهد مسئولان وزارت خارجه در جایگاه پاییندستی سپاه پاسداران قرار دارند. در ادامه آمده است: «لازم است که به هر دو مسئول محترم تذکر داده شود که هم شان وزیر خارجه محفوظ بماند و هم هماهنگی میان مراکز مختلف دخیل در سیاست خارجی جمهوری اسلامی حفظ شود و ارتقاء یابد.»
این اختلافات تنها محدود به باقری و امیرعبداللهیان نمانده و به نظر میرسد در سطوح بالاتر نیز مشاهده شده است. بهعنوان مثال در گزارش مورخ 15 تیر به نقل از یکی از نزدیکان تیم مذاکراه کننده، تلویحا وزارت امور خارجه به سادهانگاری متهم شده است. در این بخش و به نقل از آن منبع آمده است: «در اواخر زمستان سال گذشته، برخی از مقامات وزارت خارجه اعلام کرده بودند که بیش از 95 درصد اختلافات میان ایران و غرب در مذاکرات وین حل و فصل شده است. اما شورای عالی امنیت ملی در همان زمان نیز بر ضرورت حل و فصل مسائل باقیمانده میان ایران و گروه 4+1 تاکید کرده و گفته بود که موارد باقیمانده بسیار مهم بوده؛ به نحوی که ممکن است مذاکرات را به سمت شکست سوق دهد. روند مذاکرات نیز نشان داد که هشدار شورای عالی امنیت ملی کاملا درست بوده است.»
همچنین در گزارش دیگر به تاریخ 26 مرداد، به برگزاری جلسه شورای عالی امنیت ملی اشاره شده است؛ جلسهای که برای پاسخ به طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا تشکیل شده است. بر اساس گزارشی که برای سلامی ارسال شده، در آن جلسه متن پیشنهادی بورل مورد بررسی قرار گرفته و حاضرین به شدت آن را ضعیف دانستهاند.
این گزارش در این خصوص مینویسد: «در این نشست نقدهای جدی از سوی پیمان جبلی، سرلشکر باقری، سرلشکر سلامی، محمد باقر قالیباف و حجتالاسلام اژهای مطرح شده است. در این نشست از دولت سئوال شده که 20 محور برای مذاکرات تعیین شده بود، 4 مورد در متن قرار گرفت اما 16 محور دیگر چه شد؟ در این باره پاسخ داده شده که این 4 محور اصلی بوده و آن 16 محور فرعی بوده و در درجه دوم اهمیت بوده است. ما عمدتا روی این 4 محور متمرکز شدیم.»
انتقادات به اندازهای بوده که در ادامه جلسه رئيسی، امیرعبداللهیان و باقری کنی پذیرفتهاند که متن ضعیفی از سوی اروپا ارائه شده است.
در بخش دیگری از گزارش همان روز آمده است: «اختلاف نظرات در میان اعضای شورای عالی امنیت ملی درباره متن پیشنهادی بسیار جدی است. سعید جلیلی، سرلشکر محمد باقری، محمد باقر قالیباف سئوالات مهمی را مطرح کردهاند.»
در گزارش 26 شهریور هم بار دیگر به این اختلافات اشاره شده است. در این بخش با اشاره به جلسهای که در شورای عالی امنیت ملی برای بررسی پاسخ به پیشنهادات آمریکا در قبال طرح بورل تشکیل شده، آمده است: «در پی دریافت پاسخ آمریکاییها به نامه اول ایران که برای توافق اعلام آمادگی کرده بودند، مشخص شده که آنها اصلا به شرایط ایران پاسخی ندادهاند و متن نامه ایران ضعیف بوده است. محمد باقر قالیباف در واکنش به این موضوع با عصبانیت به علی باقری گفته که ما بیکار نیستیم چند ساعت در جلسه شورای عالی امنیت ملی بنشینیم و جمعبندی این باشد و شما بروید یک مطلب دیگری بنویسید.»
قالیباف در جلسه دیگری خطاب به رئیسی، او را مسئول اصلی مذاکرات دانسته و افزوده: «من مثل آقای جلیلی روی کلمات بحث نمیکنم اما اگر در عمل بعد از توافق، اتفاقی در فضای اقتصادی کشور نیفتد شما باید پاسخگو باشید.»
مذاکرات هستهای
یکی از موضوعات قابل توجه در این فایلها، موضوع مذاکرات هستهای و رایزنیها و نگاههای متفاوتی است که مقامها و دستگاههای مختلف حکومت اسلامی در قبال احیای برجام داشتهاند.
در ماههای اخیر هر زمان ایران و غرب به حصول به توافق هستهای نزدیک میشدند، موانعی پیشبینی نشده در فضای سیاسی مذاکرات پدیدار میشد و بار دیگر طرفین را از توافق دور میکرد.
بررسی و رصد گزارشهای محرمانهای که برای حسین سلامی ارسال میشده، تا اندازه زیادی به چرایی پدیدار شدن این موانع پاسخ میدهد.
بهعنوان مثال، به دفعات در این گزارشها به نگرانیها از نتیجهبخش نبودن احیای توافق هستهای برای اقتصاد ایران اشاره شده است و موضوعاتی مانند اختلاف نظر جدی مقامهای حکومت اسلامی بر سر چگونگی تصمیمگیری در این باره، عدم حضور پررنگ ابراهیم رئيسی بهعنوان ریيسجمهور در روند تصمیمگیریها، برداشتهای نه چندان نزدیک به واقعیت مقامهای ارشد حکومت اسلامی از مذاکرات برجام و امید داشتن به کسب امتیازات بیشتر از کشورهای غربی با نزدیک شدن به فصل سرما نیز، از جمله مولفههای پررنگی است که احتمالا حصول به توافق را ناممکن کرده است.
اعتماد علی خامنهای به رئيسی و در عین حال تعیین خطوط قرمز مذاکراتی
از دیگر نکات قابل توجه در این مجموعه گزارشها، این است که علی خامنهای در ماههای اخیر تلاش کرده چندان به موضوع مذاکرات هستهای ورود نکند. آنطور که از این گزارشها بر میآید آخرین بار علی خامنهای در 27 اسفند 1400 متن حاضر برای توافق را بررسی و 8 موضوع را بهعنوان خطوط قرمز مذاکراتی تعیین کرده است.
در عین حال در بندهای مختلفی از گزارشها به مسئله «اعتماد خامنهای به رئيسی» در پرونده هستهای و همچنین واگذاری مسئولیت این پرونده به ریيس جمهور اشاره شده است.
بهعنوان مثال در گزارش 26 مرداد در این خصوص آمده است: «برآوردها بر این است که چون رهبر انقلاب به آیتالله رئیسی اعتماد کردهاند و این دوره از مذاکرات را به وی واگذار کرده و او تصمیم گیر نهایی است، رهبری در مسئله توافق ورود نمیکنند.»
با این حال در همان گزارش اشاره شده در صورتی که علی خامنهای به صورت مستقیم به این پرونده ورود نکند، احتمال پذیرش متن توافق دشوار است. در این خصوص آمده است: «به گفته برخی از کارشناسان، اختلاف نظر میان اعضای شورای عالی امنیت ملی درباره متن پیشنهادی گروه4+1 بسیار جدی است و در صورتی که دستوری از رهبری در این باره صادر نشود، ارادهای در این اعضا برای تصویب متن مذکور وجود ندارد.»
در عین حال در بخش دیگری از این گزارش اشاره شده که علی خامنهای 27 اسفند 1400 پیشنویس متنی از توافق را مشاهده کرده و در آن «8 ملاحظه جدی را بهعنوان خط قرمز» تعیین کرده است. هرچند به این خطوط قرمز اشارهای نشده اما در ادامه آمده که تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در مذاکرات دوحه «مباحثی حول ملاحظات رهبری مطرح و در نهایت چندین عبارت آن برای تامین نظر ایران تغییر کرده است.»
در بخش دیگری از این گزارشها یکی از این خطوط قرمز «قرار گرفتن نام سپاه پاسداران» در فهرست سازمانهای تروریستی عنوان شده است.
در گزارش دیگری مورخ 3 شهریور که برای حسین سلامی صادر شده، به نارضایتی تیم مذاکره کننده هستهای از عملکرد صدا و سیما اشاره شده است. در این بخش آمده است: «علی باقری از عدم همراهی صدا و سیما در مذاکرات گلایه کرده و گفته که مواضع رسانه ملی نسبت به مذاکرات تخریبی است. پیمان جبلی در واکنش به این گلایهها گفته که رهبری باید درباره سیاستهای رسانه ملی به ما دستور دهند. به وی گفته شده شما که دسترسی دارید بروید و سئوال کنید. جبلی نیز موضوع را پیگیری کرده و اعضای دفتر رهبر معظم انقلاب از قول معظم له به وی یادآور شدهاند که از آیتالله رئیسی در این باره کسب تکلیف و به دو لب مبارک آقای رئیسی نگاه کند؛ زیرا رهبر انقلاب اختیارات خود در امور هستهای را به وی واگذار کردهاند. جبلی در دیدار با آیتالله رئیسی بدون اشاره به این کسب تکلیف از او درباره سیاستهای رسانه ملی نسبت به روند مذاکرات پرسیده که وی گفته شما با آقای باقری هماهنگ باشید.»
تصویری از سوزاندن حجاب اجباری در ایران
مانعی بهنام علی باقری
در بخشهای مختلفی از این مجموعه گزارشها، عملا تایید شده که علی باقری چندان علاقهای به حصول توافق نداشته است و طرح مسائلی همچون نگرانی او از اینکه در صورت شکست این توافق، عمر سیاسی او هم به پایان میرسد نیز در همین راستاست. بهعنوان مثال در گزارش مورخ 22 تیر آمده است: «برخی از کارشناسان معتقدند که علی باقری در دور جدید مذاکرات نسبت به پیشنهادات ایران سرسختانه مقاومت و سختگیری میکند.»
همچنین ظاهرا علی باقری از اساس از برگزاری مذاکرات دوحه مطلع نبوده و این موضوع از سوی شخص امیرعبداللهیان پیگیری شده است. در گزارش مورخ 22 تیر در این رابطه آمده است: «حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه نقش مهمی را در برگزاری مذاکرات ایران در دوحه داشته و علی باقری ريیس تیم مذاکرهکننده هستهای چندان تمایلی به این کار نداشته است. حتی برخی از کارشناسان گفتهاند که باقری از موافقت ایران با برگزاری مذاکرات در دوحه اصلا خبر نداشته و نسبت به این طرح معترض بوده است.»
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران
در گزارش 3 شهریور برای حسین سلامی به نقل از علی باقری آمده است: «من در امور هستهای از رهبر انقلاب اختیار تام دارم که حتی با آمریکاییها مذاکره کنم اما من از این اختیار خود استفاده نکردهام. مذاکره من با آمریکاییها باید برای ایران یک آوردهای داشته باشد. من حس کردم اگر دیدار و گفت وگویی با آنها داشته باشم، فایده و آوردهای برای جمهوری اسلامی ندارد.»
باقری هرچند مدعی است که میتوانسته با طرف آمریکایی مذاکره کند، اما به نظر میرسد دلیل انجام ندادن این مذاکره ترس و نگرانی او از حملات تندروها به او بوده و میترسیده در صورتی که با رابرت مالی سر یک میز بنشیند احتمالا سرنوشتی مشابه عباس عراقچی و جواد ظریف داشته باشد.
خروج از انپیتی و رابطه با آژانس
یکی دیگر از موضوعات مورد اشاره در این مجموعه گزارشها، مسئله خروج احتمالی ایران از انپیتی است؛ مسئلهای که به نظر میرسد روی میز مقامهای حکومت اسلامی قرار ندارد.
بهروز کمالوندی در جلسهای که برای جمعی از خبرنگاران در خرداد ماه برگزار شده در این خصوص میگوید: «خروج از «انپیتی» در میان گزینههای ما نبوده است. ما در چارچوب انپیتی هم میتوانیم تا 95 درصد اورانیوم غنیسازی کنیم.»
در گزارش 25 خرداد برای سلامی نیز، در تحلیلی مسئله خروج احتمالی از «انپیتی» را بهعنوان گزینهای نه چندان مناسب مطرح شده است. در این خصوص آمده است: «بنا به مصالح و شرایط فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران، تصمیم به خروج از «انپیتی» دور از ذهن خواهد بود. از ابتدای شروع اقدامات تنبیهی ایران علیه غرب در زمینه عدم رعایت حقوق ایران در توافق هستهای و کاهش حجم تعهدات ایران به برجام، برخی فعالان سیاسی پیشنهاد خروج از «انپیتی» را در قبال بدعهدی و سیاست فشار حداکثری طرف مقابل مطرح میکردند اما این اتفاق تا به امروز که بیش از 4 سال از خروج آمریکا از برجام میگذرد رخ نداده و در ادامه نیز بنا به مصالح و شرایط فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران چنین تصمیمی دور از ذهن خواهد بود.»
همچنین در بخش دیگری از این گزارش به پیام طرف آمریکایی در خصوص توافق اشاره شده و آمده است: «آمریکاییها در پیامی به ما گفتهاند که به آژانس دستور میدهیم که هیچ گزارشی درباره پرونده هستهای شما ندهد. به گفته برخی از کارشناسان مفهوم این پیام این است که پروندههای ایران در آژانس مختومه نمیشود اما آنها دیگر گزارشی علیه ما منتشر نمیکنند.»
چشمداشتن به زمستان سخت اروپا
از جمله موضوعات پررنگ در تحلیلهای مربوط به سیاست خارجی در این گزارشها، امید داشتن مقامهای حکومت اسلامی به کسب امتیازهای بیشتر از کشورهای غربی همزمان با نزدیک شدن به زمستان است.
در 16 شهریور یکی از خطوط تحلیلی پیشنهادی که باید در رسانههای جمهوری اسلامی پررنگ شود، موضوع «زمستان سرد و سخت اروپا» عنوان شده است. در این گزارش به نقل از یکی از نزدیکان تیم مذاکرهکننده هستهای ایران آمده است: «رسانههای داخلی باید خط بی توجهی مقامات اروپا و آمریکا به نیازهای مردم خود در فصول پاییز و زمستان را پررنگتر کنند.»
در همین رابطه در نشست شورای عالی امنیت ملی که در شهریور ماه 1401 برگزار شده مقامهای عالیرتبه جمهوری اسلامی هم به این موضوع چشم داشتند. در این گزارش آمده است: «برخی از مسئولان نظام مانند سرلشکر باقری، سرلشکر سلامی و قالیباف میگویند اگر الان امکان توافق خوب نیست شاید 3 ماه یا 6 ماه دیگر به خاطر این تحولات منطقه و فضای بینالمللی و سختیهای زمستان برای اروپا، امکان دیگری به وجود آید.»
از انتقال مواد هستهای با پراید تا جمع کردن خاک در سایت هستهای تورقوزآباد با خاکانداز
یکی از موضوعات عجیبی که در این گزارشها میتوان به آنها استناد کرد، بیسر و سامانی برنامه هستهای ایران در برخی از موارد است. بهعنوان مثال از غلامرضا جلالی، ریيس سازمان پدافند غیرعامل نقل شده که مواد هستهای در بیمارستان امام خمینی در تهران با خودروی پراید جا به جا شده است.
جلالی تاکید کرده که این اقدامی نادرست و خلاف اصول و پروتکلهای مربوطه است. او همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش فعالیت راکتور 5 درصدی در امیرآباد تهران را بسیار خطرناک دانسته است.
روایتها در خصوص آنچه در تورقوز آباد میگذرد نیز دستکم نشاندهنده ساز و کارهای عجیب و غریب در حکومت اسلامی است. در گزارش 3 شهریور در این رابطه آمده است: «در جریان انتقال بخشی از خاک سایت هستهای در منطقه تورقوزآباد -روستایی در نزدیکی شهرری– یکی از کانتینرهای حامل خاک واژگون شده و منطقه را آلوده کرده است. اما نتایج آزمایشهای آژانس بینالمللی اتمی در این منطقه درباره فعالیتهای هستهای مثبت اعلام شده است. از اینرو آژانس اتمی خواستار ارائه توضیحات ایران در این باره شده است.»
نکته قابل توجه دیگر در این گزارش این است که برخلاف ادعاهای پیشین مقام جمهوری اسلامی، این گزارش محرمانه، تورقوزآباد را «یک سایت هستهای» معرفی کرده است.
در ادامه این گزارش با عنوان روایتی دیگر در این رابطه نوشته است: «در جریان جابه جایی خاک در منطقه تورقوزآباد کانتیر حامل خاک واژگون شده و نیروهای مستقر در آن منطقه با وسایلی مانند خاک انداز اقدام به جمع آوری خاکها کردهاند که به دلیل عدم پاکسازی مناسب منطقه، بازرسان آژانس به بخشی از این خاک دست یافتهاند که می تواند تولید مشکل کند.»
حمله اخیر به «حرم شاهچراغ» در شیراز
بررسی بولتنهای سری خبرگزاری فارس برای حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، نشان میدهد که حکومت اسلامی پیش از حمله اخیر به «حرم شاهچراغ» در شیراز از وقوعش خبر داشته اما مانعش نشده است.
در یکی از این بولتنهای سری، نوشته شده که فرمانده کل سپاه پاسداران قصد دارد فرمانده سپاه شیراز را تغییر دهد. سپس با فونتی دیگر نوشته شده: «چون سپاه از قبل در جریان حمله به شاهچراغ بوده است.»
اطلاعات فنی بولتن سری مورد نظر نشان میدهد که فردی بهنام عزیزی این فایل در روز 11 نوامبر یعنی 20 آبان ایجاد کرده و بعدا هم تغییری نداده است، چون اگر جملهای به فایل اضافه میشد تاریخ ایجاد فایل و تاریخ اصلاحش یکی نبود.
اما در بولتن سری دیگری فاش شده که وزارت اطلاعات پیش از حمله به شاهچراغ، عامل دوم ادعایی را شناسایی کرده اما به بهانه کسب اطلاعات بیشتر از گروه، جلویش را نگرفته است.
در سندی دیگر ادعا شده که اعضای یک تیم تروریستی که پشت پرده حمله به شاهچراغ بوده چند هفته قبلتر شناسایی و بازداشت شده بودند.
مقامهای حکومت اسلامی درباره هویت عاملان حمله هم تناقضهای زیادی داشتهاند. نفر اول تبعه تاجیکستان معرفی شده، نفر دوم افغان و مسوول امور پشتیانی. همچنین ادعا شده فرمانده عملیات تبعه جمهوری آذربایجان هنگام فرار از کشور دستگیر شده است.
نام عامل ابتدا حامد بدخشانی عنوان شد، بعدا گفتند نامش سبحان کمرونی بوده با اسم مستعار ابوعایشه العمری.
نفر دوم هم محمد رامز رشیدی بود که جلوی دوربین اعتراف اجباری نشست و داعش را به خیزش انقلابی ربط داد.
اگرچه در بولتن محرمانه فرمانده سپاه یک بار ادعا شده که ابوعایشه دو بار به افغانستان رفته و با داعش بیعت کرده، اما در جای دیگر گفتهاند اسرائیل پشت حمله تروریستی بوده است.
با این حال میگویند این شبکه خارجی به داعش خراسان مرتبط است. در بولتنی دیگر اما گفته شده وزارت اطلاعات چند عامل طالبان را که قرار بود در اماکن مذهبی عملیات خرابکارانه انجام دهند، دستگیر کرده است.
خبرگزاری دولتی ایرنا، ششم آبان، یعنی دو روز پس از حادثه، فیلمی را با عنوان ورود نیروهای واکنش سریع پلیس به حرم شاهچراغ منتشر کرد.
اما خبرهای محرمانه بولتن تهیه شده برای فرمانده سپاه پاسداران چیز دیگری میگوید. به نوشته این بولتن، کسی که عامل حمله را کشته یکی از نیروهای امنیتی سپاه بوده که اتفاقی برای نماز در حرم حضور داشته و وقتی حمله را میبیند، اسلحهاش را از دفتر امانات میگیرد و شلیک میکند.
همین بولتن گواهی میدهد که تیم عملیاتی نیروی انتطامی هم به شکل اتفاقی در آن اطراف بوده که پس از شنیدن صدای شلیک گلوله وارد عمل میشود.
بهعبارت دیگر، آنها عوامل خودسری بودند که بدون اطلاع از برنامه از پیش تعیینشده وارد داستان شدهاند. داستان ساختگی تروری که دو نهاد امنیتی حکومت اسلامی یکی زیر نظر علی خامنهای و یکی هم زیر نظر ابراهیم رییسی و خامنهای با آگاهی از وقوعش اجازه دادند اتفاق بیفتد.
در بولتن سری تهیه شده برای حسین سلامی آمده پس از وقوع حمله به شاهچراغ و محکومیتهای جهانی، دستکم به ادعای خود سپاه، فضای بینالمللی به نفع حکومت اسلامی تغییر کرده است؛ حادثهای که دقیقا در روز برگزاری مراسم چهلم مهسا امینی اتفاق افتاد.
به نوشته این بولتن سری، قرار است رییسی به مناسبت چهلم حادثه شاهچراغ 16 آذرماه همزمان با روز دانشجو به شیراز برود.
حکومت اسلامی حمله به شاهچراغ را «حادثهای تروریستی» عنوان کرده و مدعی شده داعش مسئولیتش را پذیرفته است. در این حادثه 13 نفر کشته شدند.
بازداشت بولتننویس خبرگزاری فارس
در پی انتشار گزارشها از بازداشت عباس درویش توانگر، قائم مقام خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، برنامه امنیتی «20:30» صدا و سیمای جمهوری اسلامی در گزارشی او را «تهیهکننده بولتن جنجالی» معرفی کرد که «به علت اشتباهات زیادش» بازداشت شده است.
عباس درویش توانگر (راست) و آمنهسادات ذبیحپور
در گزارش آمنه سادات ذبیحپور، معروف به «بازجو خبرنگار»، چهره ماتشده عباس توانگر نشان داده میشود و او به نام اختصاری «ع. ت.» بهعنوان «خبرنگار خبرگزاری فارس» معرفی میشود، در حالی که توانگر در زمان بازداشت قائم مقام این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران بوده است.
قائم مقام خبرگزاری فارس بر اساس گزارش صدا و سیما به «جعل اخبار» متهم شده است و گزارشگر میگوید که «ع. ت.» در بازداشت است تا «انگیزههای او از این اقدام و بولتنسازی و جعل اخبار مشخص شود.»
علیاکبر غلامی، یکی از مدیران این خبرگزاری امنیتی، در توییتی به گزارش «20:30» واکنش نشان داد و نوشت، با وجود انتقادهایی که به عباس توانگر دارد، «وظیفه شرعی» خود میداند که از او دفاع کند.
مدیر پخش فارسپلاس، گزارش صدا و سیما را «دروغ» خواند و تاکید کرد: «به ذبیحپور و هر کسی که به او گفته این گزارش را کار کند، دروغگو میگویم.»
یک هفته پس از افشای بولتن 120 صفحهای اختصاصی خبرگزاری فارس برای فرمانده کل سپاه، یکی از تهیهکنندگان این بولتن که درعین حال قائم مقام خبرگزاری فارس است بهنام «عباس درویش توانگر» روز گذشته بازداشت شد. مجموعه ماهانه بولتن محرمانه تحت نظارت عباس درویش توانگر، قائممقام خبرگزاری فارس، بهصورت دورهای تهیه و تحت عنوان «بولتن ویژه بیان» به دفتر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ارسال میشده است. برادر عباس درویش توانگر بهنام مجتبی درویش توانگر نماینده مجلس است.
چهارم آذرماه خبرگزاری فارس هک و از دسترس خارج شد. پنج روز بعد 9 آذر، این خبرگزاری در رشته توییتی ضمن تایید خبر هک شدن این خبرگزاری توسط گروه «بلک ریوارد»، پذیرفت که بولتنهای محرمانه این خبرگزاری که «برای آگاهی برخی مسئولان» تهیه شده، در اختیار هکرها قرار گرفته است.
بهطور معمول برای مقامها و نهادهای حکومتی بولتنهای ویژهای تهیه میشود که اخبار سری یا به کلی سری و محرمانه در آن دستهبندی و تدوین شده است. اما تهیه بولتنهایی از نشستها و دستورهای غیرعلنی و محرمانه مقامهای ارشد و رهبر حکومت اسلامی، از سوی یک رسانه امری نامعمول به شمار میآید.
اکنون روزنامه آرمان ملی در گزارش خود نوشته «در صورت تایید بازداشت این مدیر فارس باید به روزی بازگشت که علی القاصی، رییس کل دادگستری استان تهران به دادسرای عمومی و انقلاب تهران ماموریت داد تا با تشکیل کارگروهی تخصصی متشکل از کارشناسان فنی و ضابطان ذیربط نسبت به بررسی ابعاد حمله سایبری به خبرگزاری فارس اقدام کند. رییس کل دادگستری استان تهران همچنین تاکید کرد که در صورت احراز هر گونه قصور یا تقصیر از سوی اشخاص نیز اقدامات قانونی لازم صورت گیرد.»
در بخش دیگری از این گزارش با عنوان «کار به نشست سران رسید» نوشته شده «موضوع بولتنهای محرمانه فارس به نشست روسای قوا هم رسید» و سران قوای مجریه، مقننه و قضاییه «خبرسازیهای دروغ و فاقد اعتبار و سند را بخشی از عملیات روانی دشمن و در چارچوب فتنهانگیزیهای اخیر دانستند.»
روزنامه آرمان ملی به نقل از مهدی فضائلی، معاون دفتر حفظ و نشر آثار رهبر جمهوری هم نوشت «علاوه بر آنکه اغلب اخبار و مواضع منسوب به رهبر معظم انقلاب در بولتن خبری یک مجموعه رسانهای، بهدلیل غیردقیق، ناقص و گاه جعلی بودن غیرمعتبر است، باید به اغراض شوم دشمن توجه داشت که اخباری دروغ را بهعنوان اخبار این بولتن محرمانه مطرح کند.»
در بولتنهای خبرگزاری فارس اشارههای مستقیمی به گفتهها و دستورات آیتالله خامنهای در مسائل روز به چشم میخورد.
خبرگزاری فارسی در توئیتهای خود در توضیح این بولتنها نوشته بود محتوای آنها «رصد شنیدههای محافل رسانهای، شایعات فضای مجازی و ادعاهای رسانههای بیگانه» بوده که خبرگزاری فارس امکان راستیآزمایی آنها را نداشته است.
این خبرگزاری اما محرمانه بودن محتوای بولتنها را تکذیب کرده، ولی توضیحی نداد که اگر محتوای این بولتنها محرمانه نبوده، چرا به شکل باقی مطالب تولید شده توسط این خبرگزاری منتشر نشده و در دسترس عموم قرار نگرفته است.
فارس همچنین نوشته است که «رسانههای بیگانه» در گزارشهای خود «در مواردی با تغییر و مخدوش کردن برخی عبارات و واژهها مطالب جعلی را بهعنوان خبر و سند جلوه داده.»
جمع بندی
با گذشت نزدیک به سه ماه از اعتراضها و با وجود سرکوبهای گسترده، تجمعهای شبانه و روزانه و اعتصاب عمومی روزهای 14 و 15 و 16 آذر در سراسر ایران، همچنان ادامه دارد. حتی در روز 11 مهر که علی خامنهای بعد از حمله 10 مهر به دانشگاه صنعتی شریف، پیروزمندانه به صحنه آمد و اعتراضها و حمایتها را بیارزش خواند و بر سرکوب اصرار کرد، جوانان ایرانی در 37 دانشگاه برای اعتراض به صحنه آمدند و همان بعدازظهر و همان شب باز معترضان در خیابانهای شهرهای مختلف با شعارهای مرگ بر «خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «حکومت بچهکش نمیخوایم نمیخوایم» و… حضور داشتند.
در این دوره زمانی، جوانان بارها یگان ویژه و نوپو و نیروی انتظامی را عقب راندند. نیروهای بسیج و سپاه کمتر با لباس فرم حضور داشتند و نیروهای سپاه را با لباس شخصی و آمبولانس راهی خیابانها کردند تا معترضین را سرکوب و دستگیر کنند.
در این مدت، مقامهای سیاسی با اتکا بر گزارش مقامهای امنیتی و نظامی، بارها پایان اعتراضها را اعلام کردند اما همان شب معترضان دوباره به خیابان آمدند. این اعتراضها بر خلاف دورههای گذشته سرسختانهترند و ناهماهنگیها نشان میدهند که دستگاههای امنیتی و نظامی و مقامها سیاسی با هم هماهنگ نیستند.
حکومت با وجود در اختیار داشتن نیروهای نایب خود(افغانها، پاکستانیها، لبنانیها و عراقیها) و انتقال بخشی از آنها به سیستان و بلوچستان(به گفته منابع بلوچ)، هنوز همه نیروهایش را به خیابان نیاورده است.
آوردن نیروی انتظامی و یگان ویژه برای پراکنده کردن معترضان با کتک زدن و شلیک تیر ساچمهای و جنگی در میدانها و خیابانها و بازداشتهای گسترده همراه است. در این مرحله، لباسشخصیها تحت عنوان «مدافع مردمی امنیت»(اعضای اطلاعات سپاه و بسیجیان) نیز حضور داشتند؛ معترضان نیروهای بسیج را نیز در برخی شهرها به عقب راندهاند.
بازداشت و احضار گسترده ورزشکاران، هنرمندان و تهدید تلفنی آنها با همین هدف انجام شد. با اینکه علی خامنهای اعتراض چهرههای مشهور هنری و ورزشی را بیارزش خواند، بخش قابلتوجهی از تلاشهای نیروهای امنیتی و قضایی بر ساکت کردن این چهرهها از طریق احضار و بازداشت و ضبط گذرنامه و تهدید متمرکز بود.
وارد شدن حکومت به فاز شوکدرمانی و حمله به دانشگاه(در حمله به دانشگاه شریف در 10 مهر 1401) و کهریزکی کردن بازداشتها(انتقال آنها به پادگان یگان امداد در افسریه و خود کهریزک) در مرکز ایران نمونههایی از این شوک درمانیاند؛ در مناطق حاشیهای ایران، شلیک مستقیم به سر و قلب مردم در زاهدان یادآور کشتار جوانان در نیزارهای ماهشهر است که آنهم نوعی وارد کردن شوک به معترضان است. در زاهدان، حداقل 90 نفر در روز جمعه 8 مهر، کشته شدند. سه روز بعد هم با هلیکوپتر چند نفر را کشتند. مقامهای سازمان سرکوب و مسئولان بالایی آنها بر این اعتقاد بودند که این شوک شرایط را آرام خواهد کرد؛ اما چنین نشد.
پس از رسوایی حمله لباس شخصیها با پشتیبانی نیروی انتظامی به دانشگاه شریف که ابعاد آن بهطور مستقیم از رسانههای مجازی و تلویزیونهای خارج ایران پخش شد و حمله وحشیانه به دانشگاه تبریز در 11 مهر(با 300 بازداشتی و 50 زخمی) بود. یا حمله به مدارس و سرکوب و کستار کودکان.
ادامه حضور جوانان، دانشجویان و دانشآموزان در اعتراضها که هیچ سازمان سرکوبی نمیتواند جمعیت 16 میلیونی آنها را بهکلی خاموش کند و نیز حضور پرشمار مردم در خیابانها از اینگونه حوادث جلوگیری خواهد کرد. در چنین روندی، دیر یا زود فروپاشی و سرنگونی حکومت اسلامی حتمی است!
چهارشنبه بیست و سوم آذر 1401 – چهاردهم دسامبر 2022